Published On: vin, Ian 11th, 2013

Ce planuri are noul ministru al Sanatatii pentru sistemul sanitar românesc

Share This
Tags

* Ministrul Eugen Nicolaescu vrea sa aduca sistemul sanitar la „o stare de normalitate” si a fixat în acest sens câteva directii pe care le va urmari în mandatul 2013-2016 *

Nicolaescu a vorbit ieri despre planurile pe termen scurt, mediu si lung ale Ministerului, cu ocazia semnarii unui protocol cu reprezentantii asociatiilor de pacienti cronici. Potrivit oficialului, în anii urmatori se va pune accent pe elaborarea unor programe de sanatate de preventie realiste, “care sa produca efecte în timp”.

De asemenea, se doreste reechilibrarea sistemului sanitar, prin regândirea sistemului de finantare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu si spitale. Astfel, anul acesta, vor creste cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, cu scopul de a descuraja internarile fictive, se arata într-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

O atentie sporita va fi acordata preventiei. Potrivit ministrului, vor fi alocati mai multi bani pentru programul de screening de cancer de col uterin (testare gratuita Babes-Papanicolau).

“Am discutat cu fundatii si asociatii ca, în 2013, acest program sa îl gândim ca un program-pilot pentru regiunea Bucuresti, urmând ca, dupa evaluarea rezultatelor sa îl extindem în 3 ani la toata populatia eligibila”, a subliniat Nicolaescu.

Oficialii din Sanatate planuiesc, de asemenea, sa puna la punct un mecanism de reluare a campaniei de comunicare pentru vaccinarea HPV, dar si a programului de reevaluare a starii de sanatate (sub o alta forma). Ministrul de resort a vorbit ieri si despre organizarea Agentiei Nationale de Programe de Sanatate, cu manageri pentru fiecare program în parte.

Unul dintre cele mai importante obiective ale noului sef de la Sanatate este definirea pachetului de baza de servicii, fara de care în continuare va exista o lipsa de control în sistem. În opinia ministrului, contribuabilul are dreptul sa cunoasca serviciile de care beneficiaza din contributia pe care o plateste.

“Daca vom face pachetul de baza vom creste rapid si asigurarile de sanatate complementare sau suplimentare”, a adaugat Eugen Nicolaescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-