Published On: lun, Ian 21st, 2013

Cardul national de sanatate va inlocui adeverinta de asigurat

Share This
Tags

* In cursul acestui an, cei care platesc contributii la sistemul de asigurari sociale de sanatate vor primi cardurile de sanatate * Acestea vor fi obligatorii la fiecare vizita la medic *

Din cele peste 260 mii de persoane asigurate in Braila, Casa Judeteana de Asigurari inca nu stie cate carduri de sanatate va emite. Chiar daca HG nr.900/2012 a intrat in vigoare, programul SUI nu permite reprezentantilor CJAS o evidenta a celor cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani, care nu ar beneficia de aceste carduri, ei avand asistenta medicala gratuita.

“In baza noastra de date, conform programului SUI, sunt urmatoarele categorii de varsta: 0-3 ani-10.096, 4-59 ani-179.615, 60 si peste 77.353 de asigurati. Nu am primit inca nimic referitor la cardurile de sanatate”, a precizat Vasile Amza, purtatorul de cuvant al CJAS Braila.

Tiparirea cardurilor si distributia lor vor avea loc in prima jumatate a acestui an. Momentan, singurii care merg la doctor cu cardul sunt aradenii, unde a fost lansata inca din luna decembrie o etapa pilot.

Cardul national de asigurari sociale de sanatate este documentul care dovedeste ca titularul acestuia este asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din România.

“Cardurile vor fi distribuite catre asiguratii peste 18 ani si nu se percepe nici o taxa, fiind o contravaloare suportata de Ministerul Sanatatii. Emiterea acestui card de sanatate va elimina aglomeratia de la ghiseele CJAS. Noi vom trimite medicilor de familie iar ei vor inmana aceste documente persoanelor asigurate”, a mai spus Amza.

Cardul de sanatate va contine urmatoarele informatii:  datele de identificare ale asiguratului, numele si prenumele medicului de familie, numarul de telefon al acestuia, o persoana de contact si numarul de telefon al acesteia, grupa sanguina, Rh-ul, status donator organe, diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-