Published On: mie, Ian 16th, 2013

Brailenii sunt “tepuiti” de asociatiile de proprietari

Share This
Tags

* Administratorii blocurilor sunt vinovati pentru facturile uriase la incalzire pe care le-au primit brailenii * Fara sa tina cont de temeiul legal, administratorii factureaza costul comun doar proprietarilor bransati la CET * Conducerea operatorul de termoficare face lumina in acest caz *

Cu aceasta problema se confrunta brailenii care locuiesc in blocul A6, de pe bulevardul “Dorobanti”. Pentru factura la incalzire, pe luna decembrie, oamenii sunt obligati sa scoata din buzunar sume de aproximativ 700 de lei pentru o garsoniera. In blocul cu pricina, doar 7 proprietari mai sunt clienti ai CET-ului, restul optand pentru surse alternative de incalzire. Chiar daca initial oamenii considerau ca vina o poarta in totalitate operatorul local de termoficare, directorul CET-ului Stanel Necula a facut lumina in acest caz.

“Blocul respectiv are datorii destul de mari la incalzire. In luna septembrie, locatarii au depus o cerere de debransare, ulterior cerand plata esalonata a datoriei, astfel incat sa le incalzim si in aceasta iarna casele. Chiar daca au platit doar o parte din restantele pe care le aveau, au primit caldura. In acest bloc, majoritari sunt cei cu centrale individuale, care nu au fost de acord cu repartizarea costurilor comune. Acesti oameni nu inteleg faptul ca proprietatea individuala nu se limiteaza doar la nivel de apartament, ci exista si o cota indiviza. Conductele trec prin subsol si prin casa scarii, unde si ei sunt proprietari. Potrivit legii 325, caldura pierduta trebuie sa fie impartita catre toti locatarii blocului. Costurile comune sunt mai mari decat consumul individual la nivel de apartament, iar pentru ca aceste sume nu au fost impartite catre toti locatarii, factura la incalzire este uriasa in cazul abonatilor nostri. Eu cred ca administratorii care fac asa ceva incalca legea. Asociatiile de proprietari sunt cele care hotarasc cum se impart costurile comune, deci vina nu ne apartine noua. Noi avem gigakalorimetre montate in fiecare bloc, vedem cat este consumul si il facturam. De asemenea, facturile sunt acum mai mari si pentru ca a scazut valoarea subventiei, care este acum de aproximativ 22%, comparativ cu anul trecut cand era 42%”, a declarat directorul operatorului local de termoficare Stanel Necula.

* Administratorul da vina pe locatari *

Contactat telefonic pentru a lamuri aceasta problema, administratorul blocului A6 a declarat ca vina le apartine celor 7 familii bransate la CET, care au fost de acord sa suporte in totalitate costurile comune.

“ Factura la incalzire pentru luna decembrie este de aproximativ 5.000 de lei, iar costurile comune sunt zero. Cele 7 familii bransate la CET au fost de acord sa suporte in totalitate aceste costuri si avem si un acord scris cu ei din care reiese clar acest lucru”, a declarat administratorul blocului A6.

Chiar daca administratorul iI acuza, oamenii spun ca nu au semnat nimic.

“Factura pe luna decembrie este foarte mare. Nu avem bani sa o platim. Am fost la CET si am cerut debransarea. Noi nu am semnat niciun document prin care sa ne asumam raspunderea pentru costurile comune. Nu avem posibilitatea sa achitam aceasta factura, pensiile si salariile sunt foarte mici”, a declarat unul dintre locatarii blocului A6.

Factura pe luna decembrie pentru blocul cu pricina a fost in valoare de 4.957 de lei, din care aproximativ 2.100 reprezinta consumul individual al abonatilor CET si aproximativ 2.800 de lei reprezinta costul comun, facturat doar celor 7 familii, care inca primesc caldura prin sistemul centralizat. De asemenea, in blocul cu pricina isi are domiciliul si unul dintre cei mai cunoscuti interlopi ai Brailei, acesta fiind un posibil motiv pentru care administratorul nu imparte costurile comune catre toti proprietarii.

* Factura la incalzire va creste *

Directorul operatorului local de termoficare a atras atentia consumatorilor asupra faptului ca, odata pornita centrala de pe platforma de la kilometrul 10, valoarea facturii va fi mai mare.

“Gazul metan folosit pentru CAF este mai ieftin decat cel folosit pentru centrala de pe platforma. Odata pornita aceasta centrala, confortul termic va creste, dar odata cu el si factura la incalzire va fi mai mare. In momentul de fata necesarul de agent termic se afla la maxim in cazul CAF-ului si sub minim in cazul centralei de la kilometrul 10. Pornirea centralei in momentul de fata ar insemna pierderi foarte mari pentru CET, cata vreme mercurul din termometre nu se situeaza la valori foarte scazute”, a adaugat Stanel Necula,

Operatorul local de termoficare asigura in casele brailenilor o temperatura de 18 grade C in momentul de fata cu ajutorul Cazanului de Abur Fierbinte. Pentru cresterea confortului termic, conducerea CET-ului intentioneaza sa porneasca in scurt timp centrala de pe platforma, fapt care va duce la cresterea automata a facturii la incalzire.

Comentarii

comentariu

About the Author

-