Published On: vin, Ian 4th, 2013

Braila este plina de “comori”, cladirile vechi sunt tezaurul vechiului nostru oras

Share This
Tags

* Cele mai vechi immobile din Braila sunt Biserica Sfintii Arhangheli “Mihail si Gavril” si “Casa Turceasca” * Imobilele au fost ridicate in secolele XVIII si XIX si reprezinta cele mai importante monumete istorice ale Brailei  avand in vedere vechimea si arhitectura acestora *

Braila este o veche asezare pe malul stang al Dunarii, aparand cu numele “Drinago” intr-o veche descriere geografica si de calatorii spaniola, “Libro del conoscimiento” (1350), dar si pe cateva harti catalane (Angellino de Dalorto, 1325 – 1330 si Angelino Dulcert, 1339). Este mentionat ca Brayla in 1368 intr-un privilegiu de transport si comert acordat negutatorilor brasoveni. In secolul al XV-lea numele Brailei este amintit sub forma Breil, intr-o mentiune a Cancelariei Voievodului “Ttibor din Transilvania”. Perioada de maxima inflorire o are la inceputul secolului XX, cand este un important port de intrare- iesire a marfurilor din Romania. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici si medii. In prezent, Braila are cel mai important centru istoric din Muntenia, care se face remarcat prin vechimea si arhitectura imobilelor.

“Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” situata in Piata Traian este edificata la inceputul secolului XVIII si inscrisa in LMI 2004/2010 sub nr. de cod BR-II-m-A-02130. Cladirea a reprezentat una din casele de rugaciune musulmane (mesdjid) aflate la un moment dat (1826), in incinta vechii cetati turcesti a Brailei.

In perioada 1808- 1810 a functionat ca biserica crestina de cult ortodox. Dupa revenirea Brailei sub autoritatea politica, economica si administrativa a Tarii Romanesti in urma Pacii de la Adrianopol (1829), in anul 1831 Marele Duce Mihail Pavlovici Romanov a avut initiativa conservarii cladirii si a transformarii  acesteia in biserica crestin ortodoxa, indeplinind la inceput rolul de catedrala a orasului. In anul 1832 i s-a adaugat absida altarului, iar in anul 1862 a fost prelungita cu circa 8 metri spre vest (actualul pronaos). Sotii Ana si Nedelcu Chercea au finantat reparatiile bisericii in perioada anilor 1922- 1924, precum si construirea actualei clopotnite din zidarie, dupa proiectul inginerului G. Marinescu, intr-un stil neoromanesc de buna calitate, clopotnita ce a inlocuit una mai veche din lemn care ocupa locul vechiului minaret al mesdjid-ului. Biserica reprezinta cel mai important monument istoric al municipiului Braila avand in vedere in primul rand vechimea dar si arhitectura vernaculara de tip balcanic/oriental imbracata in secolul al XIX –lea intr-o haina neoclasica”, precizeaza directorul DJCPN Braila, Ana Harapescu.

O alta cladire cu o mare importanta istorica este “Casa Turceasca”, fiind singurul imobil tircesc pastrat in stare buna de conservare.

“Casa Turceasca, situata pe strada Orientului la intersectia cu strada Justitiei monument istoric de arhitectura, este edificata la inceputul secolului XIX si inscrisa in LMI 2004/2010 sub numarul de cod BR-II-m-B-02115. Cladirea este importanta pentru ca este singura casa turceasca aflata in stare buna de conservare si putin afectata de interventii ulterioare. Imobilul pastreaza elemente de arhitectura civila turceasca cum ar fi scheletul din lemn, invelitoarea de olane si “saceacul”, streasina mult prelungita din lemn. Cladirea este lipsita de fundatii fiind sprijinita pe stalpi masivi din lemn”, a adaugat Ana Harapescu.

Din pacate, unele din “comorile” orasului nostru nu se mai afla intr-o stare buna de conservare, principalul motiv fiind revendicarile acestor imobile de catre proprietari. Cladirile din centrul vechi al orasului care au fost revendicate si inca neatribuite au ajuns prada boschetarilor si hotilor. Jandarmii si politistii locali au zilnic de-a face cu hoarde de hoti de materiale de constructii si de fier care devalizeaza opere unice de arhitectura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-