Published On: Soare, Ian 13th, 2013

Banii pe subventii, un vis pentru fermieri – conturile agricultorilor sunt doldora de promisiuni desarte

Share This
Tags

APIA anunta la inceputul lunii decembrie ca, din 3 decembrie 2012, autorizeaza la plata schema de plata nationala directa complementara (PNDC) – Campania 2012. Însa, dupa mai bine de o luna de la anunt în conturile fermierilor nu au intrat banii promisi, ci promisiuni desarte.

“Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, începând cu data de 3 decembrie 2012, autorizeaza la plata schema de plata nationala directa complementara (PNDC) – Campania 2012. Pentru anul 2012, cuantumul alocat Schemei de plata unica pe suprafata este de 119,66 euro/ha, iar cuantumul alocat schemei de plata PNDC1 este de 35 euro/ha, la ambele aplicându-se coeficientului de reducere liniara”, se arata în comunicatul APIA.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat un comunicat pe site-ul institutiei prin care anunta platile efectuate deja si autorizarea la plata pentru platile complementare ce urmau a fi acordate de la bugetul de stat.

“Anul acesta am respectat prioritatile fermierilor si mai ales calendarul de masuri pe care ne-am angajat ca le luam în aceasta perioada. Am facut toate eforturile pentru a creste platile catre fermieri pentru a compensa, în masura în care se poate, un an agricol greu. De aceea de la 1 noiembrie am început platile de minimis, ca o luna mai târziu sa începem si platile finale. În plus, am luat decizia de a plati 50% din avans de la 16 octombrie, acum platindu-se diferenta. Îmi doresc ca efortul bugetar facut în acest an sa se reflecte în rezultatele producatorilor români si ca acestia sa fie în masura sa reia ciclul productiei. Astfel, putem spera ca anul 2013 va fi un an agricol mai bun”, preciza ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

“Valoarea subventiilor este foarte mica si consider c a nu ar trebui sa  fie probleme in trimiterea banilor fiecarui fermier in parte, care a depus dosar pentru subventii. Insa la noi e ca la nimeni. Deficiente sunt in toate sectoarele de activitate, insa pe agricultura sunt foarte multe. Avand in vedere ca banii sunt putini, statul ar trebui sa ii distribuie in timp util, dar se pare ca nu se face niciun fel de demers pentru intrajutorarea fermierilor si a agriculturii”, si-a spus pasul un agricultor din judetul Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-