Published On: mar, Ian 15th, 2013

VIDEO:Anul nou in comunitatea lipovenilor din Braila, traditii pastrate cu sfintenie

Share This
Tags

* Rusii lipoveni din Braila au sarbatorit prima zi a Noului An si Sfantul Vasile * Traditiile sunt pastate cu sfintenie in comunitatea rusilor lipoveni din Braila *

Pentru cei aproape 4000 de rusi lipoveni din Braila, majoritatea concentrati in zona Piscului, ziua de ieri a avut o semnificatie aparte: a fost prima zi a anului 2013 si Sfantul Vasile cel Mare. Rusii lipoveni nu sarbatoresc trecerea in noul an in ajun  si doar in prima zi a anului dupa ce si-au facut datoria la Biserica. Presedinta Comunitatii rusilor lipoveni, Fenia Jipa Ruvanov, ne-a explicat ca “Traditiile se pastraza cu sfintenie in comunitatea rusilor lipoveni din Braila. Intrarea in noul an trebuie inceputa la biserica in prima zi a anului, de Sfantul Vasile”

Prima zi a anului incepe la Biserica

Prima zi a anului a inceput pentru comunitatea rusilor lipoveni la Biserica din Pisc. De la cei mai batrani din familie la cei mai mici, toti s-au strans la biserica, asa cum este datina strabuna, datina pe care cu totii o respecta inca, indiferent de varsta. Femeile cu copiii si barbatii imbracati in costumatia specifica au intrat cu smerenie inca de la primele ore ale diminetii in lacasul sfant pentru a asculta slujba. “Noi venim la biserica de cand ne stim si asa i-am invatat si pe nepotii nostri. Nu am putea sa ne ducem viata fara sa respectam datina”, a povestit cu drag o bunicuta prezenta la slujba.

Abia dupa biserica urmeaza partea laica a sarbatorii cand familiile se strang la masa si sarbatoresc.

Parintele Alexandru Costilov, preotul paroh al Bisericii din Pisc, biserica comunitatii lipovenesti, ne-a ajutat sa intelegem mai bine semnificatia sarbatorii si traditiile.

De vorba cu parintele bisericii din Pisc

Parintele ne-a explicat ca in comunitatea rusilor lipoveni din Braila este mai importanta sarbatoarea religioasa. De aceea, revelionul nu este sarbatorit pe 31, in ajun, ci doar in ziua de 1(dupa calendarul vechi) abia dupa ce toata familia a mers mai intai la biserica.

“Astazi se sarbatoreste Sfantul Vasile cel Mare care a fost unul dintre cei mai mari invatati si profeti. Dupa cum vedeti foarte multi enoriasi au venit astazi la biserica desi este zi de luni. Slujba este una frumoasa pentru noi, aproape toti etnici nostri au venit astzi la Biserica. Intai se da Domnului ce este al Domnului. Acum de Sfantul Vasile intai se vine la Biserica, se multumeste Domnului precum ca a dat sa trecem cu bine anul ce a trecut si abia dupa aceea in familie, primim colindatorii cu uratul” ne-a spus parintele Alexandru. Portul traditional este respectat cu sfintenie. Femeile nu intra in biserica decat acoperite cu un batic pe cap si cu fuste lungi. Toti lipovenii indiferent de varsta au cateva obiecte fara de care nu vin la biserica. “Lestovka” este o matanie decorata in mod specific care se tine in mana la fiecare rugaciune. Alaturi de lestovka se tine in mana si o batistuta. Se poarta si un brau cu ciucuri care reprezinta semnul crestinatatii. Crucea este nelipsita de la gat la slujba. In biserica, capul femilor este intotdeauna acoperit de baticul care face parte din portul traditional. Fustele sunt crete, lungi si de cele mai multe ori inflorate. Bluza din portul traditional este croita dupa un model special gen clopot. si fiecare se asorteaza cu baticul, fusta, bluza. “In toate icoanele Maica Domnului este acoperita, are o fusta sau ceva lung, ceva pe cap deci nu este permis ca o enoriasa de sex feminin sa intre in biserica altfel de cat prevad canoanele bisericii. De mici ii invatam asa, si copii respecta si ei portul si traditiile” ne-a mai explicat parintele.

Acesta a urat tuturor din partea comunitatii o urare de la Multi Ani “Va urez un an nou fericit, sa dea Dumnezeu ca anul 2013 sa fie cu speranta, mai bun decat anul 2012”.

Copiii merg cu semanatul la casele oamenilor

Cei mici merg in aceasta zi cu “semanatul”, o forma de colind pentru Anul Nou specifica rusilor lipoveni. Din poarta in poarta, in grupuri de cate doi, sau mai multi, copiii merg sa ureze un an mai imbelsugat si mai rodnic. Conform traditei copii cer voie sa inceapa uratura, gadza iese in pragul casei, iar cei mici arunca cu grau sau orez si ureaza. “Daca primesti mai multi colindatori cu semanatul anul este cu atat mai bogat” ne-a declarat o membra a comunitatii lipovenesti.

Muzica, dansuri traditionale si voie buna la Sediul Comunitatii din Pisc

In aceasta zi mare, cu o semnificatie deosebita, spre seara, numerosi rusi lipoveni s-au adunat la sediul comunitatii din Pisc unde au sarbatorit revelionul si Sfantul Vasile.

Nu a lipsit voia buna si bucatele traditionale. Imbracati in costumatie de sarbatoare etnicii prezenti au cantat si au dansat urand tuturor “La multi ani” Dupa momentul atistic toti cei prezenti au mers la masa traditionala. Ceea ce este foarte important de mentionat este faptul ca nici o masa nu incepe fara rugaciune. In spiritul traditional, inainte de a incepe sa manance, rusii lipoveni si-au indreptat cu totii privirea catre icoana, au cantat un colind traditional si s-au rugat lui Dumnezeu. Cum de pe nicio masa de revelion nu lipseste placinta cu ravas, tuturor le-a fost impartita cate o bucata de placinta. Colindatori si-au facut si ei aparitia aducand bucurie si belsug.

Comentarii

comentariu

About the Author

-