Published On: lun, Ian 7th, 2013

Anul 2013 aduce schimbari in sistemul de invatamant

Share This
Tags

* In acest an vor avea loc o serie de schimbari majore in sistemul de invatamant romanesc *

O schimbare importanta se refera la o noua metoda de finantare a unitatilor de invatamant. Unitatile de invatamant vor primi bani de la stat in functie de numarul de elevi. Anul acesta pentru un elev se va cheltui in jur de 6000 de lei cuprinzand remunerarea cadrelor didactice, achitarea tuturor serviciilor, intretinerea institutiilor si cheltuieli pentru dezvoltarea sI imbunatatirea bazei didactice sI materiale ale scolii. O alta mofidicare in sistemul educational preuniversitar este ca profesorii pot avea functii de conducere si dupa ce se pensioneaza. Profesorii cu gradul I sau cu titlul stiintific de doctor pot fi mentinuti cu aprobarea annuala a consiliului de administratie, ca titulari in funcitia didactica pana la 3 ani peste varsta de pensionare.

Sunt modificate si prevederi referitoare la numarul de ore din planurile cadru pentru invatamantul preuniversitar  la ponderea discilinelor obligatorii. Numarul de ore, disciplinele obligatorii si numarul de ore alocat disciplinelor obligatorii va fi stabilit prin planurile cadru aprobate prin ordin al Ministrului Educatiei.

Alte noi reglementari sunt referitoare la ocuparea functiilor didactice de profesor in invatamantul prescolar si primar. Educatorii si invatatorii sunt obligati sa urmeze studii superioare. Au la dispozitie 6 ani pentru a obtine diploma de licenta in domeniu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-