Published On: joi, Ian 10th, 2013

Activitatea Comitetului pentru Situatii de Urgenta, la cote ridicate

Share This
Tags

* In decursul anului trecut, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a avut o serie de actiuni in cazul producerii diferitelor incidente * Un numar de 213 locuinte din paianta si 37 din chirpici au necesitat lucrari de consolidari sau reparatii *

In cadrul sedintei de astazi, care a avut loc la Prefectura, s-a prezentat o informare privind activitatile desfasurate in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU). Lt.-col. Liviu Radu, seful Centrului operational, a precizat ca in anul 2012 au fost emise 36 ordine ale prefectului pe linia situatiilor de urgenta, fata de 17 in anul 2011, iar CJSU, in scopul indeplinirii atributiilor ce ii revin, a planificat, organizat si desfasurat 36 sedinte extraordinare, comparativ cu 11 sedinte desfasurate in anul 2011.

“Pentru evitarea infundarii gratarelor rare si dese, precum si a sitelor de aspiratie a pompelor Companiei de Utilitati Publice <Dunarea> Braila, a fost dispusa patrularea in zona canalului de aductiune a impingatorului Traian, apartinând de Sucursala Electrocentrale Braila.

Pentru evitarea formarii podului de gheata peste fluviul Dunarea, in zona trecere bac spre Insula Mare a Brailei, s-au emis doua acte administrative, prin care solicita Sucursalei Electrocentrale Braila, executarea patrularii impingatorului Traian, pe senalul navigabil al Dunarii. In urma evolutiei fenomenului de fragmentare a podului de gheata de pe fluviul Dunarea din zona judetului Calarasi, pe 27 februarie a fost convocat in sedinta extraordinara membrii comitetului judetean, in vederea stabilirii masurilor ce se impun pentru monitorizarea fragmentarii podurilor si a deplasarii formatiunilor de gheata pe fluviul Dunarea, pe raza judetului. Ca urmare a caderilor masive de zapada din perioada 25 ianuarie – 14 februarie 2012, in judetul Braila, comisii mixte formate din reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si specialisti din cadrul Compartimentului de Control si Inspectie pentru Calitatea Lucrarilor in Constructii Braila au desfasurat in localitatile din mediul rural aferente judetului, inventarierea celor mai afectate locuinte. S-a trecut la aceasta masura pentru a se evita producerea prabusirii locuintelor din mediul rural. In urma actiunilor desfasurate, au necesitat efectuari de consolidari sau reparatii 213 locuinte din paianta si 37 locuinte din chirpici. Echipe mixte au verificat modul de executare a lucrarilor de  deszapezire a drumurilor comunale si judetene. S-a constatat ca pe drumurile comunale si judetene s-a intervenit pentru degajarea zapezii acumulate, iar banii alocati au fost cheltuiti justificat”, a declarat lt.-col. Liviu Radu, seful Centrului operational.

* Interventii cu succes *

La nivelul judetului Braila, in urma precipitatiilor cazute in perioada 20 – 31 mai 2012, au fost afectate culturi agricole pe o suprafata totala de 37317,8 ha, din care aproximativ 35.000 ha au fost in Insula Mare a Brailei. Totodata, 33 de gospodarii din municipiu si 16 din comuna Mircea Voda au fost afectate de inundatii. La interventii au participat un efectiv de 23 subofiteri, 4 ofiteri si 4 mijloace de interventie din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Braila.

In perioada de referinta, la nivelul judetului Braila, au fost inregistrate doua cazuri de imbolnavire cu virusul West-Nile. Directia de Sanatate Publica Braila a solicitat Primariei Municipiului Braila executarea dezinsectiei pe raza municipiului cu precadere in zona de domiciliu a pacientilor si in Insula Mare a Brailei, pe malul vicinal municipiului. In acest sens, s-a hotarât ca masura preventiva suspendarea cursurilor in unitatile de invatamânt din judetul Braila, in ziua de miercuri, 12 decembrie 2012, exceptând municipiul Braila. Au fost inchise 49 de unitati de invatamânt, din care 5 licee, 42 scoli gimnaziale si 2 gradinite cu program normal.

“S-au stabilit masurile si actiunile ce se impun pentru interventia in cazul manifestarii fenomenelor meteorologice periculoase specifice iernii, precum si suspendarea cursurilor in ziua de joi, 13 decembrie 2012, in unitatile de invatamânt din localitatea Traian Sat. S-a interzis, pana pe 16 decembrie 2012, circulatia tuturor autovehiculelor având masa totala mai mare de 7,5 tone, pe urmatoarele drumuri din judetul Braila: DJ 211 Oprisenesti – Bordei Verde, DJ 211 A Bordei Verde – Viziru – Cuza Voda si DJ 212 Cuza Voda – Mihai Bravu. La centrele sociale din municipiul Braila, in perioada 13 – 15 decembrie 2012 au fost cazate un numar de 22 persoane fara adapost”, a spus lt.-col. Liviu Radu.

* Autoritatile locale au sarit in sprijinirea persoanelor nevoiase *

Prin masurile dispuse si interventia oportuna, autoritatile si structurile cu atributii in managementul situatiilor de urgenta au dovedit ca sunt pregatite sa intervina in situatiile neprevazute si sa fie alaturi de cei care au mai multa nevoie de sprijin in astfel de momente.

Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta din subordinea Comitetelor Locale au raspuns prompt solicitarilor in vederea desfasurarii actiunilor de interventie, in special pentru stingerea incendiilor si a arderilor necontrolate, insa au fost intâmpinate unele dificultati datorita lipsei de personal si tehnica de interventie.

“Prin modul de organizare a activitatilor de prevenire si limitare a efectelor situatiilor de urgenta, comparativ cu anii precedenti, in majoritatea situatiilor, autoritatile administratiei publice locale au actionat preventiv si mult mai coerent, prin aplicarea unor masuri menite sa determine limitarea efectelor situatiilor de urgenta. Masurile intreprinse la nivel local, precum si coordonarea eficienta a interventiilor au facut posibila reducerea consecintelor situatiilor de urgenta inregistrate, iar acolo unde situatia a permis, reluarea partiala sau totala a activitatii sociale in zonele afectate. Rezultatele generale inregistrate pe anul 2012, in activitatea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, releva faptul ca acesta si-a indeplinit responsabilitatile ce ii revin, a actionat operativ si a coordonat activitatea comitetelor locale si a institutiilor cu atributii in acest domeniu, cu respectarea intocmai a prevederilor legislatiei in vigoare”, a mai specificat seful Centrului operational.

Comentarii

comentariu

About the Author

-