Published On: joi, Ian 10th, 2013

Accidentele de munca, in scadere in 2012 fata de anul 2011

Share This
Tags

* In cursul anului trecut, numarul accidentelor de munca inregistrate in Braila a scazut considerabil, comparativ cu incidentele produse pe parcursul anului anterior * Daca in 2011 erau 5 accidente mortale, din cele 65 per total, iata ca in 2012 au fost doar 2 accidente mortale, din totalul de 37 de evenimente *

In perioada ianuarie – decembrie 2012, la nivelul judetului Braila, situatia statistica privind producerea de accidente de munca este una imbucuratoare, comparativ cu statistica anului 2011.

Astfel se face ca, in 2012 numarul total de accidentati a fost de 37, cu 28 mai putini decat in anul 2011. Din totalul de accidente de munca din 2012, doua cazuri s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti. In anul 2011 au fost cu patru cazuri mai multe.

Cele sase sectoare economice in care au fost inregistrate cele mai multe accidente de munca, in cele 12 luni ale anului 2012, sunt constructii si reparatii nave; industria metalurgica; constructii; fabricarea de masini, utilaje si echipamente; industria alimentara si administratie publica.

“In constructii si reparatii nave au fost 6 accidentati, reprezentand 19 la suta din totalul accidentatilor; in industria metalurgica – 4 accidentati, fiind 13 la suta din totalul accidentatilor; in domeniul constructiilor au fost 3 accidentati, cu 10 la suta din totalul accidentatilor, iar in cel al fabricarii de masini, utilaje si echipamente au existat 2 accidentati. S-au produs si 2 accidente mortale, domeniile de activitate ale angajatorilor unde au fost inregistrate, fiind industria alimentara si administratie publica. Din punctul de vedere al varstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de munca a evidentiat faptul ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani detin ponderea cea mai mare, aceasta fiind de 38,7 la suta din numarul total al accidentatilor”, a declarat ing. Dumitru Vaduva, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila.

Tot seful de la ITM Braila a mentionat ca lucratorii cu o vechime in ocupatie de pana la 10 ani sunt cei mai expusi riscului de accidentare, ei reprezentand 58 la suta din numarul total al accidentatilor, iar lucratorii cu o vechime in ocupatie de peste 20 de ani reprezinta 42 la suta din numarul total al accidentatilor.

“Inspectorii nostri au cercetat patru accidente de munca, in urma carora a survenit decesul, domeniile fiind constructii, transporturi, agricultura si comert; doua accidente in afara muncii urmate de deces care au survenit in depozitari cereale si activitati auxiliare pentru productia vegetala. In ceea ce priveste numarul bolilor profesionale care s-a inregistrat la nivelul judetului nostru, de la inceputul acestui an si pana acum, a avut loc un singur caz. Acesta a constat in fibroza pulmonara profesionala, prin expunere la gaze de sudura, domeniul in care s-a produs fiind ce al constructiilor si reparatiilor de nave. Daca am face o comparatie cu perioada similara a anului trecut, mentionez ca in 2011 nu s-a inregistrat nicio boala profesionala”, a mai spus Dumitru Vaduva.

Comentarii

comentariu

About the Author

-