Published On: Soare, Ian 20th, 2013

2013- un an greu pentru sanatate

Share This
Tags

* Ministrul Sanatatii a declarat ca în 2012 în spitalele private au fost internati 59.459 de pacienti, în timp ce în spitalele de stat au fost 2.825.000 de pacienti *

Pentru pacientii internati în privat suma decontata a fost de 216 milioane de lei, ministrul precizand ca nu a avut acces la date pentru a vedea pe ce au fost cheltuiti banii. El a explicat ca sunt doua tipuri de date, o parte sunt la CNAS, iar pentru detalii datele se obtin de la o institutie subordonata Ministerului Sanatatii si anume scoala Nationala de Sanatate Publica, ce are rolul sa spuna cum este decontata fiecare patologie în parte.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca, saptamana viitoare, dupa ce se vor termina discutiile pe marginea Legii bugetului de stat, intentioneaza sa înceapa discutiile cu mediul privat si pe baza datelor pe care le are Ministerul Sanatatii sa se hotarasca ce se va face mai departe.

“Saptamana viitoare, dupa ce vom termina cu legea bugetului în Guvern vreau sa încep niste discutii deschise, sincere, corecte cu tot mediul privat si sa punem pe masa absolut toate datele pe care le avem si numai pe ele sa putem sa hotaram mai departe care va fi viitorul”, a declarat Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca anumite orientari sunt deja structurate si anume finantarea în continuare a ambulatoriului, pentru care sumele au fost marite în acest an cu 50%.

Nicolaescu a aratat ca sumele mai mari alocate “policlinicii” au fost luate de la programe de sanatate care nu au fost eficiente.

“Eu încerc sa spun ca a fost o dezechilibrare a componentelor cumplit de mare si atunci am luat cateva lucruri la rost. Am vazut ca se dadeau bani pe niste programe de sanatate care nu aveau niciun efect, i-am taiat, am vazut ca se dadeau bani mai mult pentru anumite sectoare care nu produceau, de asemenea, niciun fel de eficienta, niciun fel de ameliorare a starii de sanatate a oamenilor, le-am suprimat. Banii aceia i-am luat si i-am dus catre policlinica. Sigur, va trebui acum sa facem metodologie, norme de lucru prin care medicul de la UPU sau medicul din spital sa-i spuna pacientului, dumneavoastra nu sunteti atat de grav ca sa va internez, mergeti alaturi, aici, la noi, la policlinica, ca tot de servicii medicale de buna calitate veti beneficia si dupa aceea, daca doamne fereste, o sa fie nevoie va internam. Eu cred ca printr-o asemenea masura bine sustinuta bine popularizata, bine condusa si controlata vom putea sa amelioram situatia din spitale”, a afirmat Nicolaescu.  Demnitarul a subliniat însa ca 2013 va fi un an foarte greu, în care trebuie platite datorii din anul anterior. Pe de alta parte, ministrul a afirmat ca în viitorul Contract-Cadru spitalul care are cea mai mare clasificare va primi cel mai mare tarif, iar cel care are cea mai mica clasificare, suma cea mai mica. Acest lucru se face pentru a regla sistemul de decontare dintre spitalele publice din Romania.

În legatura cu datoriile, Nicolaescu a precizat ca 75% vor fi platite în acest an, iar 25% – anul viitor. Ministrul a aratat, în context, ca a avut discutii cu reprezentantii producatorilor de medicamente pentru plata etapizata a datoriilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-