Published On: mie, Ian 9th, 2013

2012 – Anul victoriei pentru USL!

Share This
Tags

*Inceputul unei guvernari care promite sa asigure Brailei relansarea pe toate planurile* Dupa un an victorios

USL este pregatita sa faca fata bataliei investitiilor si proiectelor*

Dupa ce au demonstrat ca pot face fata unei campanii urate, cu atacuri la persoana si mesaje denigratoare, PSD a castigat atat scaunul de primar, unde evident, nu era niciun dubiu dar si pe cel de presedinte al Consiliului Judetean, unde s-a dus o lupta urata, care a socat electoratul brailean.

“Anul 2012 a fost un an bun, daca discutam de PSD in USL, in sensul ca am castigat si pozitia de presedinte al Consiliului Judetean si cea de primar de municipiu, majoritati in cele doua consilii si primari in peste 30 de localitati. La partea de referendum, desi nu am avut 50% a fost o campanie buna si corecta, am indemnat oamenii sa vina la vot”, a declarat primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu.

In ceea ce priveste Uniunea Social Liberala, edilul nu s-a sfiit sa recunoasca faptul ca nicio doctrina nu este perfecta, iar uneori una fara cealalta nu poate exista:“In general in lume, nu numai in Romania, exista o tendinta de apropiere intre stanga si dreapta. Pentru ca in general stanga este vazuta ca o zona politica care incearca sa se apropie de partea sociala, dar ca sa te apropii de partea sociala, cu impozite cu ajutoare, trebuie sa ai suport economic, pentru ca daca nu ai bogati de la care sa iei bani n-ai ce sa dai la saraci. Desi tendinta principala este partea aceasta sociala exista o preocupare puternica pentru zona economica”.

Sigur ca delimitarea stanga – dreapta ofera un mijloc facil de departajare, insa Aurel Simionescu a tinut sa ofere si exemple clare in care cele doua nu pot functiona intr-o societate, individual. Daca exista sau nu riscul ca identitatea acestor partide sa se piarda in timp, ne-a explicat primarul municipiului Braila: “Dreapta spune ca partea economica trebuie sa fie primordiala sa asigure motorul in dezvoltare, in acelasi timp insa neglijand partea sociala, cei care sunt saraci, care raman someri in urma unor astfel de masuri mai dure mai de dreapta, ies in strada. Si atunci magazinul meu care este in strada va avea geamurile sparte. Fabrica mea care produce, va fi in greva si nu vom mai avea produse. Atunci si cei din dreapta trebuie sa aiba grija in politica asta de ceea ce se intampla in zona sociala. Atunci lucrurile astea s-au apropiat si de aici a aparut ideea de centru-dreapta, centru-stanga. S-au apropiat doctrinele pentru ca fiecare vede un anumit tip de interes pe care il au cei pe care ii reprezinta. Exista desigur riscul ca in timp identitatea sa se piarda insa oamenii sunt diferiti prin natura lor. Topirea intr-o singura entitate politica s-a incercat si nu a iesit, tocmai pentru ca nu suntem identici, daca o sa intelegem ca nu suntem identici si ca celalalt care nu este ca noi si are alta parere, poate ar trebui sa ascultam si parerea lui”.

* Alegerile parlamentare si structura unui vot ce lasa de dorit

Numarul mare al parlamentarilor pe care Braila l-a capatat in urma alegerilor din decembrie 2012, ar trebui sa fie un semn bun pentru dezvoltarea municipiului si judetului. Cu toate astea, sistemul de vot adoptat in Romania pare sa nu fie cea mai buna solutie in cazul nostru.

“Ideea generala este o idee buna ca reprezentarea in Parlamentul Romaniei sa oglindeasca votul cetatenilor, ca orice candidat sa ia peste 50%. In mandatul anterior, la noi nu a fost cazul insa in alte parti au existat doua, trei colegii dublate. Eu am mai spus asta si o repet, noi incercam de fiecare data sa fim originali si nu ne iese. Pentru ca originalitatea vine dintr-o experienta pe care tot o acumulezi si pe parcurs mai intervii cu ceva, dar repet dupa ani buni, pe care noi nu-i avem. Una este Germania sau Franta care au 200 de ani de democratie si altceva facem noi, care schimbam in fiecare an cate ceva. Acum nu am schimbat nimic fata de anul 2008 dar rezultatul este total diferit de 2008. Nu rezultat ca pondere de partid ci ca parlamentari rezultati dupa aceste alegeri. Deci exista doua modele, cele care ar trebui sa fie pana la urma”, a declarat Aurel Simionescu.

Cu patru deputati si un senator PSD, un deputat si un senator PNL si tanarul Petrea Dorin Silviu, deputat UNPR, Uniunea Social Liberala a dat dovada inca o data de continuitate in optiunile brailenilor. Desi sistemul a fost facut de asa natura incat opozitia sa existe, oricat de mica ar fi, Simionesu considera ca PSD ar fi luat toate colegiile daca ar fi candidat in afara unei aliante:“De multe ori cand ne ducem afara din tara, in Europa si nu numai, oamenii nu inteleg. Nu inteleg de ce presedintele de Consiliu Judetean este ales prin vot uninominal dintr-un singur tur si care ia mai multe voturi, ala ia, cu un vot in plus a castigat si de ce primarul ia din doua tururi de scrutin. La fel si cu parlamentarii, de ce sunt alesi, asa cum sunt alesi? Oamenii simt nevoia sa se diferentieze, i-as da posibilitatea sa voteze si cu inima si cu partidul pe care il indragesc, dar si cu mintea, cu constiinta asupra persoanelor care merita acest lucru. Daca am fi mers pe ideea alegerilor uninominale cu 50% plus unu, fara redistribuire, USL lua totul. Acum USL este formata din trei partide, insa putea sa fie un singur partid in situatia asta. In 2008, PSD ar fi castigat toate colegiile pe aceasta structura si atunci nu mai exista opozitie”.

* Nu avem nicio scuza ca Braila sa nu se dezvolte in urmatorii patru ani

Opt parlamentari sunt mai mult decat suficienti ca orasul nostru, dar si judetul sa capete o alta forma in urmatorii patru ani. Exista totodata posibilitatea ca investitiile sa se indrepte mai des catre Braila, datorita faptului ca pentru prima oara in mult timp, culoarea politica a conducerii locale coincide cu cea de la guvernare.

“Nu pot sa spun ca indiferent de culoarea politica a Guvernului, noi daca am depus proiecte bune, nu am luat bani. Deci din punctul asta de vedere si din discutiile care le-am avut si eu si domnul presedinte nu am avut probleme. Cand am depus proiectele am luat banii, cand nu, nu. Chiar ieri am vorbit la Bucuresti despre proiectul care l-am depus in ceea ce priveste Parcul Monument. Proiectul este semnat si aprobat insa trebuie schimbat numele ministrului. Pana saptamana viitoare poate o rezolvam. Deci daca am depus proiecte bune si ne-am luptat pentru ele nu am avut probleme”, a marturisit Aurel Simionescu.

In ciuda faptului ca proiectele depuse de Braila au primit finantarea necesara, investitiile alocate de centru pe diferite proiecte nu si-au facut aparitia, iar daca in unele cazuri proiectele au fost incepute nu si-au gasit finalizarea nici in prezent.

“Problema este in momentul in care sunt alocarile la nivel national, catre diverse investitii mai mult sau mai putin de nivel national. In cazul ANL-urilor de exemplu, doi ani de zile nu s-a dat niciun ban, desi au existat discutii si promisiuni, banii nu au venit in Braila. Si aici mai sunt si altele, pe drumuri judetene, pe sali de sport, deci relatia cu nationalul nu a fost proasta pe proiectele noastre ci pe investitiile venite de la nivel national”, a declarat edilul.

* Primavara se numara bobocii in PSD

Pana la sfarsitul lunii martie ar putea exista schimbari la nivelul conducerii organizatiilor din cadrul PSD Braila. Primarul municipiului, Aurel Simionescu a declarat ca aceste alegeri trebuie facute pana in aprilie, cand are loc Congresul PSD: “Urmeaza alegeri in organizatia PSD. Noi din patru in patru ani am facut alegeri. Propunerea mea este ca in februarie sa se faca adunarile generale, adunarile organizatiilor, pentru ca putem face si in mediul rural acum, undeva in martie or sa fie conferintele orasenesti si comunale, la mijlocul lunii martie conferinta municipala, dupa o saptamana sau doua si conferinta judeteana. Noi vrem ca pana la 31 martie sa finalizam aceste alegeri pentru ca am inteles ca undeva pe la 15 aprilie se doreste sa se faca congresul si pana atunci sa ne punem la punct”.

PSD Braila se poate mandri cu una din cele mai puternice si bine organizate Organizatii de de Tineret. Primarul a marturisit ca au incercat sa-i motiveze cat mai mult pe tineri si sa-i dezvolte astfel incat, acestia sa fie capabili sa faca fata responsabilitatilor in cadrul partidului.

“Si domnul presedinte si eu am discutat de foarte multe ori cu ei, spunandu-le: cine ne ia locul? Noi i-am crescut pe ei, generatia 35 cum le spun eu, care sunt deja consilieri, directori, viceprimari, vicepresedinti, deci oamenii astia au crescut. Noi i-am ridicat pe ei, acum este randul lor sa ridice mai departe. Tot timpul au fost astfel de discutii si probabil si pe momentul asta de efervescenta politica, pentru ca intotdeauna anii electorali nasc efervescenta politica de felul acesta. In felul asta a fost si o mobilizare din partea noastra, tot i-am batut la cap, au vazut ca pot sa urce, ca pot promova, ca pot ajunge pe o anumita pozitie, nu neaparat in partid, ci si administrativa, ceea ce le confera o autoritate in fata celorlati.

Dar sa stiti ca am observat la ei si o concurenta fata de celelalte organizatii de tineret ale partidelor. Eu sper ca ei, din generatia 25 sa creasca si sa creeze o noua structura”, a declarat Simionescu.

In ceea ce priveste anul 2013, primarul are convingerea ca lucrurile se vor aseza, proiectele vor avea continuitatea, iar politica locala se va consolida.

Comentarii

comentariu

About the Author

-