Published On: lun, Ian 21st, 2013

“F.O.C. – Flacarile Omoara Copii”, IGSU si E.ON Romania – “Împreuna pentru siguranta”

Share This
Tags

* În luna septembrie 2012, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a lansat Campania nationala de informare si educatie preventiva “F.O.C. – Flacarile Omoara Copii”, proiect derulat cu sprijinul E.ON Romania *

In toamna trecuta, pompierii, impreuna cu E.ON Romania, a declansat o actiune la nivel national, intitulata “F.O.C. – Flacarile Omoara Copii”. Campania se doreste a fi un semnal de alarma adresat parintilor, bunicilor ori reprezentantilor legali ai copiilor, eforturile depuse în acest sens canalizandu-se pe constientizarea adultilor asupra pericolului la care-i expun pe cei mici, lasandu-i nesupravegheati si încuiati în casa.

Din nefericire, aceasta stare de fapt a facut ca numai în primele doua saptamani ale anului, doua tragedii sa se produca în judetele Bacau (comuna Magura) si Constanta (comuna Nicolae Balcescu), în urma carora au fost curmate vietile a sapte copii, cu varste cuprinse între 1 si 6 ani. Evenimentele s-au derulat dupa “scenarii” identice: parintii plecati de acasa si-au lasat copiii singuri, nesupravegheati, cu mijloacele de încalzire aflate în functiune. Caderea accidentala a jarului ori scanteilor pe materiale combustibile a generat incendierea încaperilor în care acestia se aflau, iar micutii, ramasi fara posibilitatea de evacuare, au cazut prada flacarilor si gazelor toxice, emanate de incendiu.

* Sfaturi pentru populatie din partea pompierilor *

Pentru ca astfel de situatii tragice sa nu se mai produca, luptatorii cu focul readuc în atentia cetatenilor urbei noastre importanta supravegherii copiilor si educatiei antiincendiu, precum si necesitatea respectarii principalelor reguli de aparare împotriva incendiilor la locuinte.

“Iata cateva sfaturi pentru preventia incendiilor: nu lasati niciodata mijloacele de încalzire (sobele cu sau fara acumulare de caldura, radiatoarele electrice) în functiune sau nesupravegheate; nu utilizati mijloacele de încalzire cu defectiuni sau deteriorate; nu apelati la improvizatii ale instalatiilor electrice sau cu gaze; nu lasati nesupravegheate lumanarile, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacara deschisa; curatati si verificati cosurile de fum, apeland doar la personal autorizat, iar aceste operatiuni se recomanda a fi facute de doua ori pe an, o data obligatoriu înainte de începerea sezonului rece; apelati la rude, cunostinte sau vecini, atunci cand sunteti nevoiti sa parasiti locuinta, chiar si pentru o perioada scurta”, a declarat lt.-col. Stefan Stoian, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Braila.

* Campanie pentru siguranta copiilor *

Parteneriatul „Împreuna pentru siguranta”, încheiat între IGSU si E.ON Romania, este prevazut sa se dezvolte pe mai multe componente, iar prima actiune lansata împreuna este Campania nationala de informare si educatie preventiva “F.O.C. – Flacarile Omoara Copii”.

Ideea implementarii unui astfel de proiect a pornit de la o realitate sustinuta de statistici si anume faptul ca cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse la locuinte si gospodarii. Obiectivele comune ale parteneriatului vizeaza constientizarea publicului tinta (parinti, bunici, reprezentanti legali ai copiilor), cetateanul fiind un partener extrem de important în procesul de gestionare a situatiilor de urgenta. Rolul sau devine unul major prin însusirea si aplicarea informatiilor care vin din partea institutiilor abilitate, în special în sfera asigurarii securitatii în utilizarea surselor de energie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-