Published On: joi, Ian 17th, 2013

“Este o idee buna, dar spitalele regionale trebuie sa fie la distante de pana in 100 m”, este de parere primarul Simionescu

Share This
Tags

* Primarul Simionescu sustine ca nimeni nu are dreptul de a se juca cu unele institutii publice, din zone oarecum sensibile, precum ar fi invatamantul sau sanatatea * Edilul este de parere ca realizarea de spitale este binevenita, insa nu si cea a spitalelor regionale care sunt la distante mai mari de 50 sau 100 metri de resedinta cetateanului nevoias *

In urma cu cateva zile, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, preciza ca desi dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate a fost importanta în ultimii ani, din pacate, ea s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate.

“Spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp chiar de mecanisme de finantare preferentiala, suma decontata pe caz rezolvat fiind negociabila si nu fixa, pe baza sistemului DRG, ca în cazul spitalelor pubice. În conditiile unei evolutii relativ liniare a fondurilor alocate sanatatii în ultimii ani, putem considera ca, odata cu cresterea sumelor decontate spitalelor private, s-a redus proportional finantarea spitalelor din sectorul public de servicii de sanatate. Mentinerea actualelor mecanisme va conduce la cresterea exponentiala, pe masura aparitiei de noi furnizori privati, a proportiei fondurilor pe care acestia le atrag din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS), în detrimentul finantarii unitatilor publice, care asigura rezolvarea majoritatii cazurilor critice si complexe precum si a celorlalte interventii terapeutice pentru categoriile de populatie care nu-si pot permite platile suplimentare solicitate de furnizorii privati. În astfel de situatie limita, statul va fi obligat sa compenseze din ce în ce mai mult acest deficit de finantare cu fonduri suplimenatre de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Legat de acest subiect, primarul Aurel Simionescu sustine ca nimeni nu este indreptatiti sa se joace, dupa bunul sau plac, cu anumite institutii publice, din domenii de activitatea cat de cat sensibile, precum ar fi sanatatea si invatamantului.

“Nu putem juca alba-neagra cu institutiile publice, mai ales cu unele din niste zone sensibile, cum ar fi cele din sanatate sau invatamant. La Braila se merge pe o directie buna si cred ca per total, pe tara, lucrurile nu stau asa de bine ca la noi. Trebuie luate masuri la nivel national pentru a ramane niste clinici universitare particulare care au un nivel ridicat de abordare, cercetare, cadre medicale. In zona judeteana trebuie sa ramana interesul local. Ca sa nu mai vorbim despre construirea spitalelor regionale, subiect ce se tot dezbate la infinit in ultimii 4 ani. Trebuie sa acordam responsabilitate autoritatilor locale, dar si la nivel national trebuie sa se ia masuri in zona in care autoritatile respective nu-si indeplinesc obligatiile pe care le au. Noi privim lucrurile de pe o pozitie care scoate in evidenta ca spitalele nu au datorii importante, ca mai sunt multe de facut. Noi trebuie sa observam si deficientele din spitale. Nivelul national trebuie sa aiba cateva responsabilitati importante, printe care: strategiile nationale, reglementarile de nivel national, legi, hotarari, ordonante ale Guvernului, echilibare de nivel national pentru ca nu putem lasa niste lucruri financiare sa pice sau o zona sa fie mai saraca, dar si existenta de programe (programul de TBC, de diabet, de mediu, de sali de sport)”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

* Edilul nu agreaza un spital regional la Constanta pentru a servi Brailei *

Aurel Simionescu este de parere ca nu trebuie sa existe zeci de modificari in sanatate, de la an la an, pentru ca in felul acesta se destabilozeaza intregul sistem. Edilul a mai zis ca, desi nu are nimic impotriva celor din judetul Constanta, nu este de acord sa se construiasca un spital regional in orasul de pe malul Marii Negre.

“Cred ca trebuie analizate punctual, caz cu caz, cele care s-au intamplat si sa se ia o decizie. Unde strategia sanatatii are un parcurs pozitiv este bine sa fie continuata, iar unde rezultatele sunt negative sa se ia masurile ce se impun. De exemplu, noi, autoritatile din Braila, precum si cele din Galati ar trebui sa avem intelepciunea necesara si sa ne completam si nu vad rostul realizarii unor lucruri cu cheltuiala foarte mare, in paralel pornind de la invatamant pana la sanatate, mediu. Mereu am sustinut ca este bine ca se construiesc spitale regionale, insa nu cred ca unui vrancean ii va conveni sa se duca la spitalul din Constanta pentru a-si rezolva problemele de sanatate. Sau de exemplu, de la Braila este mai convenabil sa se mearga la Bucuresti sau Galati. Unui spital construit la Constanta cu caracter regional nu-i vad rostul, dar este binevenita investitia pentru ca este un oras mare, cu populatie numeroasa. Consider ca aceste spitale regionale trebuie construite asa cum s-a spus, adica la o distanta de pana la 100 metri sau 50 metri, pentru ca cetateanului sa-i fie usor sa ajunga la respectiva unitate spitaliceasca”, a mai precizat edilul urbei noastre.

Comentarii

comentariu

About the Author

-