Published On: vin, Dec 7th, 2012

Veste grea pentru agricultura

Share This
Tags

* Tara noastra se afla in pragul de a pierde aproximativ 2 miliarde de euro, provenite din fonduri Europene, acordate pentru sectorul agricol * Acest lucru se va intampla in cazul in care se va aproba reducerea liniara a bugetului european cu 9 la suta *

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, tara noastra trebuie sa primeasca aproximativ 21 de miliarde de euro pe propunerea Comisiei Europene (CE), din care peste 8 miliarde euro sunt destinati dezvoltarii rurale si restul sunt acordate pe plati directe.

În cel mai grav caz, bugetul agriculturii ar ajunge la nivelul a 19 miliarde de euro, daca se va aplica liniar propunerea de reducere cu 9 la suta a bugetului european.

Reprezentantii braileni din domeniul agriculturii sunt in asentimentul oficialilor de la Bucuresti, care sunt de parere ca un risc major il reprezinta neacordarea altor sume de bani pentru suprafetele agricole.

“Daca se va intampla asa ceva, se va da doar 183 de euro pe hectar, în anul 2016. Dar vestile proaste nu se opresc aici, in sensul ca din 2017 este posibil sa se aplice o reducere a platilor directe, la nivelul ce va fi atins tocmai in anul 2016”, a mentionat Daniela Militaru, sefa de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Braila.

De mentionat este ca, in cadrul sedintei a Consiliului European, din 22 – 23 noiembrie, s-a propus reducerea cu 100 de miliarde de euro a bugetului european de 1.033 miliarde de euro, iar pe bugetul Politicii Agricole Comune de la o propunere initiala din partea CE de 389 de miliarde de euro s-a ajuns la 377 de miliarde de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-