Published On: joi, Dec 13th, 2012

Tratament cu otrava, 50 la suta din medicamentele de pe internet sunt contrafacute

Share This
Tags

* Cele mai vandute pastile online sunt cele pentru potenta si suplimentele alimentare *

Vanzarile de medicamente contrafacute reprezinta aproximativ un procent din vanzarile globale de medicamente. Pentru anumite produse farmaceutice, insa, cum sunt, spre exemplu, medicamentele impotriva malariei, cifrele pot varia intre 15 si 50 la suta in anumite tari din Africa si din Asia, se arata intr-un studiu britanic.

In tarile in curs de dezvoltare, dar si in cele dezvoltate, pericolul principal il reprezinta vanzarile de medicamente ilicite pe internet. Totusi, chiar si in regiuni precum America de Nord sau Europa, pastilele contrafacute intra in circuitele legale de comercializare, conform studiului realizat de University College of London, School of Pharmacy la solicitarea Federatiei Internationale a Medicamentelor.

Insa, pe langa licarul de lumina pe care reuseste sa il produca in acest domeniu, studiul ridica o multitudine de alte probleme si intrebari. Spre exemplu, nu exista nicio statistica globala cu privire la numarul de morti sau de invaliditati pe care produsele farmaceutice contrafacute le provoaca. Studiul furnizeaza pur si simplu o indicatie referitoare la numarul de cazuri semnalate, pe regiuni, pentru 2011: 40 la suta din cazuri sunt inregistrate in Asia, 16 la suta in America Latina, 15 procente in Europa si 10 procente in America de Nord.

Viagra cu cerneala

Pe langa faptul ca pot contine prea putina sau prea multa substanta activa comparativ cu medicamentul original, medicamentele contrafacute sunt produse si depozitate in conditii neigienice, iar printre ingrediente se regasesc substante toxice.

Un astfel de exemplu este „pilula albastra”, aflata in top in privinta falsificarii si vanzarii pe internet. In Egipt au fost descoperite medicamente falsificate care contineau cerneala de imprimanta pentru a da culoarea albastra specifica pilulei, sustin reprezentantii companiei Pfizer, producatorul medicamentului original.

Cele mai vandute medicamente in mediul online sunt cele pentru potenta, alaturi de suplimentele alimentare. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca mai mult de 50 la suta din medicamentele vandute pe internet sunt contrafacute.

Comentarii

comentariu

About the Author

-