Published On: lun, Dec 24th, 2012

Traditia vascului de sarbatori

Share This
Tags

* An de an romanii isi cumpara vasc in perioada Craciunului dar nu toti stiu care este originea acestei traditii. Vascul este un simbol al prosperitatii, pacii si arminiei. Traditia sarutului sub crenguta de vasc dateaza din vremuri stravechi  *

Cu 200 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos, druizii foloseau vascul pentru a sarbatori sosorea iernii. Acestia il adunat si il foloseau pentru a-si decora locuintele. Tot druzii credeau ca vascul are puteri vindecatoare pentru foarte multe afectiuni chiar sI pentru infertitlitate sau indigestie cu otrava.

La inceput, biserica a interzis utilizarea vascului in sarbatoririle pregatite pentru Craciun, din cauza originilor sale pagane.

Vascul este un simbol al iubirii, pacii si al norocului. Planta este, de fapt, un parazit care nu are radacini si creste in alti copaci.

Scandinavii considerau la inceput ca planta este un simbol al pacii si al armoniei si asociau vascul cu zeita lor Frigga, patroana dragostei si mama lui Balder, zeul Soarelui. Balder a avut un vis care prevestea moartea. Frigga a fost foarte speriata de acest vis al fiului sau. Daca Balder ar fi murit, toataviata de pe Pamant ar fi disparut. Balder nu putea fi ranit de nicio fiinta de pe pamant. El avea insa un dusman de moarte, pe , zeul raului. Loki stia de o planta care nu era de pe pamant si care crestea in meri si stejari. Aceasta planta era vascul.

Loki confectioneaza o sulita din vasc pe care i-o da zeului iernii, Hoder. Acesta era orb si il loveste din greseala cu vascul pe Balder care moare. Timp de trei zile fiecare element al universului a incercat sa il readuca la viata pe Balder. Frigga, mama sa, a reusit pana la urma sa il invie. Se spune ca lacrimile pe care le-a varsat pentru fiul sau s-au transformat in bobitele albe ale vascului. {n ziua in care fiul sau a reinviat, Frigga i-a imbratisat si i-a sarutat pe toti cei care treceau pe sub vascul care facuse bobitele albe. De atunci a ramas scris ca cei care se aflau sub vasc sa nu isi faca nici un rau si sa se sarute.

De Craciun, fiecare fata care statea sub coronita de vasc nu putea refuza sarutul. Acesta putea insemna iubire, prietenie sau noroc. Daca fata ramanea nesarutata avea ghinion in dragoste in anul urmator si nu se casatorea.

Obiceiul mai spunea ca de fiecare data cand un barbat saruta o fata, trebuia sa rupa si una dintre bobitele albe ale vascului. Dupa ce toate bobitele au fost rupte nimeni nu se mai saruta sub coronita de vasc.

Comentarii

comentariu

About the Author

-