Published On: Soare, Dec 30th, 2012

Traditia “Sorcovei” de Anul Nou

Share This
Tags

* Printre obiceiurile romanesti de Anul Nou se numara si traditia sorcovei. Atat traditia Sorcovei cat si a Plugusorului este legata de innoirea anului neavand nici o legatura cu ciclul religios al craciunului *

In vremurile stravechi se umbla cu o mladita inmugurita de mar. Aceasta se punea in apa in noaptea de Sf. Andrei  pana in ziua de Sfantul Vasile era inflorita. Acum sorcova se poate confectiona dintr-un bat, hartie creponata, beteala, folie de staniol. Numele de “sorcova” vine de la cuvantul bulgar “surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia imbobocita, rupta odinioara dintr-un arbore.

Cu sorcova se batea de mai multe ori umarul unei anumite persoane, jucand rolul unei baghete magice, inzestrate cu capacitatea de a transmite sanatate, tinerete si fertilitate celui vizat. Ziua cand copiii mergeau cu sorcova era dimineata de Anul Nou.

Textul Sorcovei variaza usor in functie de regiune dar isi pastraeaza elementul comun “Sorcova,vesela”.

Mersul cu sorcova este practicat in special de copii in prezent. Copii care vin cu sorcova poarta o crenguta inmugurita de copac sau sorcova confectionata dintr-un bat in jurul caruia s-au impletit flori de hartie colorata.

In momentul in care se rostesc versurile, sorcova trebuie inclinata in directia persoanei careia ii sunt adresate urarile, Sorcova jucand rolul unei baghete magice care transmite putere, tinerete, sanatate si belsug, versurile fiind foarte sugestive in acest sens.

Comentarii

comentariu

About the Author

-