Published On: mie, Dec 12th, 2012

Testarea concerului de col uterin este gratuita, 384 de investigatii au fost facute la Braila

Share This
Tags

* In cadrul programului national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin au fost depistate 9 femei ce prezinta leziuni care necesita investigatii amanuntite * Daca testarea este pozitiva, eventualele investigatii amanuntite sunt gratuite *

Aproximativ 40.000 de femei din toata tara au fost testate gratuit, in primele 3 luni de la debutul Programului national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin.

“Este un Inceput bun pentru acest program. Ne bucura faptul ca femeile sunt receptive si vor sa participle, chiar daca prezenta medicilor de famile este Inca redusa. Incurajam femeile ca si anul viitor sa participe la testari. Un rezultat pozitiv nu Inseamna cancer, dar Inseamna verificari ulterioare, mai amanuntite, care sunt si ele tot gratuite si care Iti pot salva viata. Romania are cea mai mare rata de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeana”, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

“ In cadrul acestui program, au fost testate la Braila un numar de 384 de femei, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Din numarul total al femeilor testate au fost depistate 9 leziuni care necesita investigatie amanuntita. Speram ca tot mai multe femei sa se testeze in cadrul acestui program pentru este gratuit”, a declarat Andreia Gavrilescu, purtator de cuvant al DSP Braila.

Reamintim ca, Incepand din 1 septembrie, Ministerul Sanatatii a lansat Programul national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin,gratuit. In cadrul acestuia, toate femeile cu varsta cuprinsa Intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes -Papanicolau. Programul MS este gratuit si se va desfasura anual, pe o perioada de 5 ani. Pasii urmati de pacienta pentru realizarea testului sunt foarte simpli. Aceasta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca aceasta se poate Incadra In program.  Medicul de familie va informa pacienta, Ii va elibera un formular care asigura Inscrierea In program si o lista cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centru pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Dupa fixarea pe o lama a frotiului, acesta va fi transmis de catre centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, Insotit de formular. Rezultatul testului va fi transmis Inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Programul MS a fost elaborat In scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Prin implementarea unui astfel de program autoritatile sanitare urmaresc, In primul rand, depistarea bolii In stadii cat mai precoce, vindecabile si Indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. De asemenea, se are In vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie. Nu vor intra In program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au Implinit varsta de 64 de ani daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-