Published On: mie, Dec 12th, 2012

Soferii sunt ingrijorati, se scumpesc masiv carburantii de la 1 ianuarie

Share This
Tags

* Motorina se va scumpi cu circa 17 bani pe litru de la inceputul anului viitor, ca urmare a cresterii accizei si a deprecierii leului * La benzina, unde se va vedea doar influenta cursului valutar, scumpirea va fi de doar 9 bani *

Accizele la motorina vor creste, de la 1 ianuarie 2013, cu circa 14 euro la 1.000 de litri, ca urmare a angajamentelor fata de Comisia Europeana, potrivit unui proiect de act normativ de modificare a Codului Fiscal, publicat de Ministerul Finantelor.

“Proiectul vizeaza atingerea nivelului minim al accizelor la motorina incepand cu 1 ianuarie 2013, conform graficului asumat prin documentul de pozitie adoptat in cadrul negocierilor de aderare la UE, in cuantum de 391,00 euro/tona, respectiv 330,395

euro/1.000 litri, fata de nivelul actual de 374,00 euro/tona, respectiv 316,03 euro/1.000 litri” se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Finantele spun ca, daca nu ridica nivelul accizelor, Romania risca un nou proces cu Comisia Europeana. “Prin aceasta  masura se asigura respectarea angajamentelor Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene si se evita posibilitatea deschiderii unei noi proceduri de infringement impotriva tarii noastre” se arata in nota de fundamentare.

Ca urmare a cresterii accizei, si preturile la pompa vor creste, iar scumpirea va fi amplificata si de deprecierea monedei nationale. Cursul valutar leu-euro la care se calculeaza si se platesc accizele de la 1 ianuarie 2013 este cu circa 5% mai mare decat cel de acum.

Potrivit unui calcul sumar al ECONOMICA.NET, motorina se va scumpi, de la 1 ianuarie 2013, cu circa 17 bani pe litru, iar benzina, acolo unde nu va creste acciza dar se va resimti efectul deprecierii leului, se va scumpi cu circa 9 bani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-