Published On: vin, Dec 7th, 2012

Site-uri luate la rost, peste 75% din site-urile care comercializeaza jocuri, carti si muzica nu respecta normele privind protectia consumatorilor

Share This
Tags

* Comisia Europeana a facut o verificare minutioasa a site-urilor care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica ce pot fi descarcate de pe calculatoare sau dispozitive mobile *

Deseori copii sunt adementi sa cumpere elemente legate de jocuri presupuse a fi gratuite. Daca apar probleme, serviciul post-vanzare este adesea greu de gasit, deoarece informatiile de contact lipsesc în cazul a peste o treime dintre site-uri. Autoritatile nationale de aplicare a legii vor contacta societatile în cauza pentru a le cere sa isi clarifice pozitia sau sa isi corecteze site-urile.

Autoritatile nationale au verificat un total de 333 site-uri internet, inclusiv 159 de site-uri care vand jocuri online si au semnalat 76% din totalul site-urilor (254 de site-uri) ca necesitand investigatii suplimentare, deoarece au avut îndoieli în legatura cu respectarea de catre acestea a normelor UE din domeniul protectiei consumatorilor. Dintre cele 55 de site-uri care vand jocuri pentru copii cu varste de pana la 14 ani verificate, 71% adica 39 de site-uri nu pareau a respecta legislatia comunitara.

Principalele probleme sesizate

Foarte multe site-uri au clauze abuzive. Clauzele contractuale trebuie sa fie clar indicate si echitabile. Un total de 230 de site-uri respectiv 69 % contineau clauze considerate abuzive. Unele declinau raspunderea comerciantului în cazul în care un element descarcat dauneaza echipamentului consumatorului, refuzau consumatorilor exercitarea dreptului de a recurge la o cale de atac judiciara sau de alt tip.

Alte site-uri refuza dreptul de retragere. Datorita naturii descarcarilor, consumatorul isi pierde dreptul de a se retrage din contract din momentul în care, cu acordul consumatorului, începe descarcarea ceea ce inseamna ca produsul descarcat nu poate fi returnat.

Multe site-uri au informatii lipsa referitoare la restrictiile geografice. Este posibil ca un continut digital descarcat sa nu poata fi utilizat într-o alta tara decat tara de resedinta a consumatorului, iar comerciantii ar trebui sa iI informeze pe consumatori cu privire la acest lucru.

Jocurile prezentate ca gratuite implica adesea costuri intr-o etapa ulterioara. Aproape 9 din 10 site-uri nu informau clar si de la început utilizatorii în legatura cu functiile suplimentare sau achizitiile contra cost necesare pe parcursul jocului.

Autoritatile nationale au început deja sa contacteze societatile si sa le solicite sa furnizeze clarificari sau sa isi corecteze site-urile. Daca societatile nu dau curs acestor solicitari, vor fi initiate actiuni legale care pot  duce la apliarea de amenzi sau la inchiderea site-urilor respective.

Comentarii

comentariu

About the Author

-