Published On: mie, Dec 5th, 2012

Sf. Nicolae, asteptat de batrani si copiii abandonati

Share This
Tags

* Cu ocazia sarbatoririi patronului spiritual al orasului, la caminele de persoane varstnice si la cele de copii abandonati de parinti va sosi Mos Nicolae * Cadourile si dulciurile vor veni din partea oficialitatilor locale, dar si a elevilor de la liceele si scolile din municipiu si judet *

De la inceputul acestei luni, copii abandonati de proprii parinti si varstnicii din caminele brailene au avut parte de vizite ale elevilor, lucru de care se vor bucura si de Sf. Nicolae, Craciun si cu ocazia altor sarbatori de iarna. Copiilor sI batraneilor li se va prezenta un program artistic cu cantece specifice sarbatorilor de iarna, li se vor oferit cadouri si dulciuri.

Directorul Caminului de batrani „Sf. Nicolae”, Gica Budur, ne-a declarat: „Ziua de Sf. Nicolae este o zi mareata si sfanta pentru ca îl sarbatorim pe patronul spiritual al caminului. Ne bucuram ca vin elevii la noi, interpretand cantece specifice sarbatorii Sfantului Nicolae si de Craciun. Persoanele varstnice primesc cadouri si dulciuri atat de la elevi, cat si din partea Primariei. Trebuie sa recunoastem ca, în aceste momente, întalnirea dintre generatii este un prilej minunat si solemn”.

La Caminul de batrani de la Lacu Sarat si cel care poarta numele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel vor avea loc astfel de actiuni artistice. Aici se vor organiza mese festive, daruirea de cadouri batranilor din partea elevilor unitatilor de invatamant din municipiu si judet, dar si din partea unor asociatii nonguvernamentale, precum ar fi Fundatia “Pro Hommini”, Asociatia Teritoriala pentru Ajutorarea Persoanelor Varstnice si Pensionari, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

“In acest an, ca si-n cel anterior, impreuna cu 90 de pensionare cu venit mic si cu cele singure si marginalizate de societatea in care traim, vom merge la caminele de batrani si copii si le vom duce daruri si pachete. Sprijinul nostru este unul neconditionat si binevenit, mai ales pentru aceste persoane care sunt, pur si simplu, uitate de de familie sau societate”, ne-a declarat Liliana Caruz, presedinte al Fundatiei “Pro Hommini” Braila.

Tot în cursul acestei zile pline de bunatate si voie buna, brailenii credinciosi vor putea sa mearga la Biserica Sf. Nicolae, unde se vor imparti portii de sarmalute de post si ceai fierbinte celor care se vor afla la Biserica, actiune care a avut loc si-n anii anteriori.

Precizam ca in ziua de Mos Nicolae, reprezentantii administratiei locale se vor duce in vizita la caminele de batrani Lacu Sarat, “Sf. Nicolae” si “Sf. Apostoli Petru si Pavel”, iar de dimineata la Biserica “Sf. Nicolae” va avea loc slujba organizata cu ocazia sarbatoririi patronului spiritual al Brailei. La orele pranzului, la Teatrul de Papusi “Carabus” va fi un spectacol de teatru oferit prescolarilor din municipiul Braila. Si la Teatrul „Maria Filotti” se va tine un spectacol sustinut de elevii Colegiului National „Nicolae Balcescu” si Liceului de Arta „Hariclea Darclee”, dedicat sarbatoririi patronului spiritual al colegiului.

* Cu mic cu mare credem in Mos Nicolae *

Chiar daca unii dintre noi am trecut de varsta copilariei, nimic nu ne poate impiedica sa nu-l asteptam pe Mos Nicolae. Potrivit povestilor din batrani, se pare ca Mos Nicolae ar fi frate cu Mos Craciun, dar, spre deosebire de acesta, Mos Nicolae nu se arata niciodata si nimeni nu l-a vazut. Iar povestea darurilor puse in ghetute vine de demult si ne aminteste povestea adevarata si plina de tristete si durere a celor trei fete sarmane. Casa in care traiau cele trei era mai mult decat saraca. Cu toate ca fetele plangeau si-l rugau sa nu recurga la asa ceva, tatal a continuat sa planuiasca sa-si vanda fetele pentru a scapa de saracie.Sf. Nicolae, afland de suferinta fetelor, a strecurat in odaia lor trei pungi cu bani de aur pentru a le aduce liniste sI bunastare. Una dintre pungi s-ar fi oprit in gheata pusa la uscat langa soba, iar de atunci vine obiceiul de a lasa ghetutele la usa sau langa soba pentru daruri in seara de Mos Nicolae.

In schimbul darurilor, copiii trebuie sa fie cuminti, sa se roage, sa-si iubeasca parintii. Nuielusa simbolizeaza toiagul Sf. Ierarh Nicolae, iar copiii care primesc in ghetute o nuielusa li se aduce aminte ca nu au fost cuminti si ca trebuie sa-si indrepte greselile facute.

Asadar, in noaptea de 5 spre 6 decembrie Mos Nicolae va trece si pe la noi, cu un cal alb si doi saci plini cu daruri si nuieluse.

Comentarii

comentariu

About the Author

-