Published On: lun, Dec 17th, 2012

Schimbari la Sanatate, ambulantierii vor executa garzi

Share This
Tags

* Incepand cu luna martie 2013, Ministerul Sanatatii va reorganiza programele nationale de sanatate si va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanta * Pana atunci, Ministerul Sanatatii intentioneaza prelungirea contractului cadru si a programelor nationale de asigurari de sanatate *

La solicitarea MS, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta privind modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii. Conform documentului, incepand de anul viitor, Ministerul Sanatatii va derula si finanta programele cu caracter preventiv, de sanatate publica (ca de exemplu cele care vizeaza masurile de prevenire a raspandirii HIV/SIDA si TBC),  iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va finanta programele de tip curativ (tratement pentru afectiuni oncologice, diabet, etc). Ministerul Sanatatii va derula, in continuare, programul national de transplant. De semenea, s-a hotarat preluarea finantarii serviciilor de ambulanta din bugetul de stat, astfel incat intreg sistemul de urgenta care cuprinde si unitatile de primiri urgente sa fie finantat, unitar.

Actul normativ adoptat mai prevede posibilitatea ca asistentii medicali, ambulantierii si dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanta sa execute garzi retribuite, in limita prevederilor bugetare. Pana in prezent, de aceasta prevedere beneficiau doar medicii. Asistentii medicali, ambulantierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere. Deoarece numarul personalului este insuficient in multe dintre serviciile de ambulanta, acesta nu beneficia de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea cumulandu-se in timp.

Masura urmareste evitarea  blocarii sistemului care acorda asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat, determinata de necorelarea dintre suprasolicitarea si motivarea personalului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-