Published On: joi, Dec 6th, 2012

Program electoral USL si propuneri de proiecte legislative

Share This
Tags

Proiectele legislative propuse sunt in concordanta cu proiectele sustinute in cadrul programului guvernamental USL – “Romania puternica”.

Proiectele mele legislative tin cont de situatia economica actuala, atat din Braila, cat si la nivel national, si sunt in spiritul transformarii statului roman din stat asistat in stat, care sa se autosustina. Acest aspect nu exclude sustinerea de catre statul roman a persoanelor si a categoriilor  sociale, care au intr-adevar nevoie de asistenta sociala, la un nivel mult mai ridicat, conform reglementarilor Uniunii Europene (copii, pensionari, persoane cu dizabilitati, etc). Prin aceste proiecte, incurajam munca si pe cei ce muncesc, stabilitatea politica si economica, dezvoltarea energiilor verzi nepoluante, sustenabilitatea agriculturii si a turismului, implicarea activa sn viata socio-culturala, interesul national si progresul Romaniei.

1.         Pilonii stabilitatii Romaniei: educatie, cercetare si sanatate

Program USL:

Extinderea sistemului SMURD la nivel national.

Infiintarea companiei farmaceutice nationale.

Introducerea programului “Masa calda” pentru elevii din ciclul primar.

Elaboram o lista cu 50 de proiecte de cercetare, in sistem public-privat.

Propunere proiecte legislative Petrea Dorin:

Infiintarea unui fond national de investitii, condus de un management privat specializat si supravegheat de catre Parlamentul Romaniei. Tot profitul obtinut sa fie investit, in aceste trei domenii prioritare, in functie de prioritati.

Parteneriat public-privat si management privat, in cele trei domenii, pentru a eficientiza activitatile spitalelor, liceelor, scolilor, gradinitelor, etc.

Acordarea de burse pentru elevii care obtin premii nationale si internationale, dar si pentru profesorii care au participat la formarea educationala a acestora.

2.         Agricultura

Program USL:

Reducerea TVA la producatorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se intoarce la producator, in momentul in care prezinta factura.

Constructia canalului Siret-Baragan.

Infiintarea centrelor de colectare, sortare si depozitare a produselor agricole.

Implementarea programelor nationale pentru sectorul legume fructe (construirea a 40 de depozite a 500 tone fiecare, puse la dispozitia asociatiilor profesionale, cu restituirea investitiilor in 10 ani).

Propunere proiect legislativ Petrea Dorin: Infiintarea programului  “O sera pentru fiecare”, pe principiul programului “Prima casa”, prin care in mediul rural sa se acorde credite cu dobanda suventionata, de catre Guvernul Romaniei, pentru infiintarea de sere/solarii pentru cultivarea legumelor. Tinand cont de sezonalitatea acestei activitati, ar trebui gasite solutii pentru ajutorarea celor care vor beneficia de aceste credite, pentru achitarea ratelor doar in perioada de recoltare a acestor produse, din martie pana in octombrie.

3.         Energie verde

Program USL

Implementam scheme de sustinere pentru producerea energiei verzi.

Sustinem integrarea gospodariilor cu venituri reduse, intr-un program special de crestere a eficientei energetice: reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, folosirea surselor alternative de energie, etc.

Propuneri proiecte legislative Petrea Dorin

Programul “100.000 de acoperisuri solare” ce presupune ajutorarea cetatenilor Romaniei pentru a reduce costurile cu energia electrica si cu gazele naturale, prin montarea unor sisteme de panouri fotovoltaice, pentru producerea de energie electrica, pe terasele blocurilor si a locuintelor individuale. Programul poate fi finantat din fondul de mediu, din fonduri europene si din fonduri guvernamentale, asemenea programului “Casa Verde” si este, in consens, cu acordurile international, privind reducerea poluarii si dezvoltarea energiilor alternative.

Sustinerea, incurajarea si sprijinirea programelor de dezvoltare a companiilor private care isi desfasoara activitatea in domeniul dezvoltarii industriei verzi, atat pentru cele ce produc energie, cat si pentru cele care produc echipamente pentru aceasta industrie.

4.         Turism

Program USL

Program de dezvoltare a turismului ecologic in Balta Mica a Brailei, care va reveni in administrarea Consiliului Judetean Braila.

Propunere proiect legislativ Petrea Dorin

Dezvoltarea “Turismului elevat” pentru atragerea turistilor cu posibilitati financiare ridicate. Succesul multor zone din Romania, in ceea ce priveste dezvoltarea activitatilor turistice, se bazeaza pe dezvoltarea integrata a mai multor forme de turism, existente in arealul respectiv.

Punctual, Braila are multe forme de dezvoltare a turismului, neexploatate cu adevarat pana in acest moment la adevaratul lor potential:

-           Turism de promenada, Braila are cel mai mare centru istoric, dupa Bucuresti; Faleza Dunarii care trebuie reabilitata si care poate fi extinsa de la 3 km la 9 km;

-           Turism ecumenic, prin numarul mare de biserici, fiecare cu povestea ei;

-           Turism balneo-climateric si centre spa, in jurul lacurilor Lacu Sarat, Movila Miresii, Caineni Bai;

-           Turism cultural prin promovarea culturii si religiei diferitelor etnii, care au contribuit la dezvoltarea orasului: lipoveni, greci, turci, evrei, rromi, etc;

-           Turism de agrement, de cercetare si de recreere in Insula Mica a Brailei, care cuprinde 216 specii de plante, 389 de specii de pasari,  11 specii de mamifere si 60 de specii de pesti;

-           Turism de circuit si sportiv, transport fluvial, ghizi de pescuit, etc.

5.         IMM-uri

Program USL

Scutirea de impozitare pe perioada de 5 ani a dividentelor reinvestite in utilaje, echipamente tehnologice si cercetare-dezvoltare-inovare.

Reducerea cheltuielilor cu birocratia si fiscalitatea.

Capitalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri.

Scutirea pentru o perioada de 1 an, a contributiilor sociale datorate de angajatori cu contract de munca pentru o perioada de cel putin 2 ani, a tinerilor sub 25 de ani si a persoanelor cu varsta mai mare de 45 de ani.

Propunere proiect legislativ Petrea Dorin

Acordarea unor reduceri de pana la 20% la plata taxelor locale si nationale, achitate in avans.

Reducerea TVA la 12% pentru ramurile economice predispuse la evaziune fiscala, turism (restaurant, hoteluri), agricultura, constructii si materiale de constructii, etc.

Reducerea birocratiei privind atragerea de fonduri guvernamentale si fonduri europene, la minimul posibil de acte solicitate. Implementarea unui sistem de urmarire on-line a circuitului documentelor intre diferitele entitati ale administratiei publice locale si nationale (asemanator sistemelor awb ale companiilor de curierat) si impunerea unui termen maximal de rezolvare al diferitelor etape de verificare a acestora.

6.         Infrastructura

Program USL

Dezvoltarea sistemului de autostazi nationale si a drumurilor express intre localitatile urbane.

Inceperea proiectului “Coridorul Paneuropean” care leaga portul Gdansk de la Marea Baltica de bazinul Marii Negre, in special porturile Constanta si Istanbul, care implica si construirea podului suspendat peste Dunare, intre Braila si Galati.

Propunere proiecte legislative Petrea Dorin

In perioada 2013 – 2016 trebuie eliminate toate intersectiile rutiere-feroviare, cele care sunt cauza multor accidente si care prejudiciaza frecvente intarzieri in transportul auto de persoane si de marfuri.

Schimbarea intersectiilor semaforizate periculoase din orase, cu sensuri giratorii care vor reduce semnificativ accidentele si vor fluidiza traficul rutier (In CLM Braila: In urma discutiilor cu comisarul sef al Politiei Rutiere Braila, Zotoi Bogdan si cu arhitectul orasului Braila, Ion Marian, am identificat 12 intersectii periculoase in orasul Braila care ar trebui, in urma unui studiu de necesitate, sa fie transformate in sensuri giratorii).

7.         Protectie sociala

Propunere USL

Indexarea pensiilor cu rata inflatiei, conform prevederilor legale si in limitele bugetului.

Compensam medicamentele in mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1.000 ron.

Facem o prioritate din constructia de locuinte sociale pentru tineri, la nivel national.

Propuneri de proiecte legislative Petrea Dorin

Sustinerea proiectului de lege privind impozitarea marilor averi, expuse ostentativ. Mai exact, impozitarea cu procente intre 1% si 5% a achizitiilor de yacht-uri, auto, vile si alte produse de lux, cu valori de achizitie de peste 200.000 euro.

Proiect de lege privind acordarea celei de-a 13-a pensie, in special pentru pensile sub 1.000 ron, in functie de puterea de sustinere a bugetului de stat.

Revizuirea legilor privitoare la persoanele cu dizabilitati; revizuirea legii muncii, in special, a grupelor de munca; cresterea alocatiei pentru copii, in functie de sustenabilitatea bugetului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-