Published On: joi, Dec 13th, 2012

Prima zapada, aceeasi bataie de joc

Share This
Tags

* Ninsoarea a inceput sa faca ravagii pe soselele din municipiu, paralizand si izoland orasul * din totalul de utileje care au fost pregatite pentru a actiona la deszapezire, marti seara, cand ningea din abundenta, niciunul nu se afla in actiune * Mai mult de atat, in cursul zilei de miercuri drumurile din oras erau nedeszapezite, iar utilajele circulau cu lama ridicata *

Ani la rand, in fiecare iarna, cand ninge, autoritatile locale sunt luate prin surprindere. Asta se intampla mereu, cu toate ca municipalitatea se lauda ca este pregatita pentru a actiona in cazul caderilor abundente de zapada.

Asa s-a intamplat si-n aceasta iarna, ca si-n cele precedente. Marti seara, in momentul in care a inceput sa ninga continuu, normal ar fi trebuit ca utilajele sa actioneze pentru deszapezire. Dar asa ceva nu s-a intamplat pana la orele pranzului, mai mult de atat masinile circulau fara niciun fel de stinghereala cu lamele ridicate.

Orasul a fost izolat si paralizat, ca in fiecare iarna, cu toate indemnurile primarului Aurel Simionescu facute la adresa celor trei operatori de salubrizare in atributiile carora intra si deszapezirea.

* Strazile din cartiere pline de zapada *

Nu putine cazuri sunt cele in care unele strazi din cartierele brailene nu au fost deszapezite. Edilul Brailei Aurel Simionescu nu doar o data a atras atentia asupra circulatiei pe arterele din municipiu, cat si asupra modului de deszapezire a trotuarelor de catre proprietarii de magazine si personalul de la institutiile publice. Proprietarii de autoturisme au fost sfatuiti sa parcheze corespunzator masinile, astfel incat sa nu incurce utilajele in actiunile de deszapezire.

De asemenea, societatile de salubrizare nu vor fi platite daca nu isi vor face treaba pe tronsoanele care le revin. Asta pentru ca toate arterele de circulatie trebuie curatate, astfel incat sa nu se creeze incidente in trafic.

“Am avut o intalnire a Comandamentului de Urgenta. Am verificat actiunile operatorilor care fac deszapezirea, si marti si miercuri noaptea. Gradul de multumire vizavi de deszapezire, din punctul meu de vedere, este undeva la 70 – 80%. Am purtat si un dialog mai aspru cu operatorii si cam asa va fi si diminuarea facturilor cu care ei vor veni. Pentru ca fiecare incearca, intr-un fel, sa-si diminueze eforturile si sa-si maximizeze efectul, ceea ce nu este posibil. Fara munca sI fara efort sau mimand efortul nu putem sa avem rezultate bune. Este adevarat ca nu am avut blocaje in trafic, scolile au ramas deschise, la fel si spitalele. Noi am actionat pe toate partile pentru a nu intampina deficiente. Dar asta nu inseamna ca lucrurile au fost spre bine, ci sub nivelul de bine pe care ni l-am fi dorit. Daca duminica va ploua, atunci lucrurile vor avea o anumita evolutie. Daca va ninge in continuare si nu vom avea curat pe strazi, atunci zapada peste zapada va fi extraordinar de greu de indepartat. Mai ales ca ne apropiem de sarbatori si intotdeauna in preajma zilelor de 22 – 24 decembrie traficul este unul extrem de intens. Avem zilele de 24, 25 sI 26 libere si iar lumea va face cumparaturi sau alte activitati. Trebuie sa rezolvam lucrurile pana duminica sa fie curatate strazile”, a declarat primarul, adaugand ca pe adresa Primariei sosesc diferite cereri ciudate de la anumiti oameni care solicita autoritatii locale sa le dea zapada de pe case si blocuri, aspect de care numai ei, proprietarii se pot ocupa, nicidecum administratia locala.

* Peste 6.000 t antiderapant si 150 muncitori pentru deszapezire *

Potrivit documentelor intocmite de cei trei operatori de salubritate, acestia ar fi trebuit deja sa execute lucrarile de deszapezire atat manual, cat si mecanic, in sectorul de activitate pe care il au atribuit. Toate operatiunile de deszapezire se efectueaza cu utilaje specifice, fiecare operator de salubritate, detinand 2.000 de tone de material antiderapant. Astfel, cu toate ca utilajele trebuiau sa actioneze la indepartarea zapezii depuse in straturi de pe caile publice, aici fiind incluse trecerile pietonale, rampele de acces, rigolele sau gurile de scurgeri, refugiile pentru calatori, precum si parcurile si zonele de agrement, acest lucru nu s-a intamplat de la primele ore ale dimineatii de miercuri. Pe strazile municipiului trebuia sa fie activi cei 40 muncitori de la Brai-cata, 50 de la ECO si 60 de la RER Ecologic Service. Pentru combaterea poleiului, care in unele locuri deja s-a format in strat subtire, se vor utiliza cele 6.000 de tone de material antiderapant, solutii saline, bazice, amestecurile fiind omogene, iar raspandirea lor va fi una cat mai uniforma pe carosabil.

Potrivit centralizatorului intocmit de Consiliul Local Municipal, totalul utilajelor ce vor fi folosite pentru deszapezire este de 257, acestea fiind urmatoarele: ATB cu lama si sararita – 14; autogreder – 19; incarcator frintal – 8; buldoexcavator – 59; ATB – 94; unimog cu freza si sararita – 2; wolla – 30; UNC – 11; tractor cu sararita – 3; tractor cu lama – 11; utilaj de imprastiat solutia pentru combaterea inghetului – 1; ATB cu lama – 5.

Consiliul Judetean Braila are in administrare o retea de 604.405 km de drumuri judetene, iar in administrarea consiliilor locale se afla o lungime de 319,415 km de drumuri comunale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-