Published On: vin, Dec 28th, 2012

Politistii braileni au confiscat peste 500 de articole pirotehnice ce urmau sa fie vandute de doi braileni

Share This
Tags

* Doi braileni au fost prinsi de oamenii legii in timp ce vindeau articole pirotehnice din categoria 1 * Acestia, care au varsta de 17 si 43 ani, ambii domiciliati in municipiu, au fost surprinsi de politisti in Piata Halelor, 4respectiv in Piata Concordiei *

In cursul zilei de joi, 27 decembrie, politistii de la cadrul Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase (BAESP), din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila, au actionat, pe raza municipiului, pentru depistarea persoanelor care efectueaza operatiuni, fara drept, cu articole pirotehnice.

Cu aceasta ocazie, in Piata Concordiei, din municipiu, a fost depistat un brailean, in varsta de 43 ani, in timp ce comercializa 491 de articole pirotehnice din categoria 1.

“Tot ieri, in jurul orelor 13.00, o patrula din cadrul Biroului de Ordine Publica, in timp ce isi exercita atributiile de serviciu, a constatat ca, in Piata Halelor, din municipiu, un tanar oferea spre vanzare trecatorilor articole pirotehnice. Cel in cauza a fost legitimat, stabilindu-se ca este miro, avand varsta de 17 ani si fiind domiciliat in Braila. Politistii de la Biroul Arme, Explozivi si Substante Periculoase au stabilit ca tanarul detinea 76 bucati articole pirotehnice, din categoria 1. Intrucat articolele pirotehnice sunt interzise a fi comercializate de catre persoanele fizice neautorizate, politistii le-au ridicat in vederea continuarii cercetarilor si in ambele cauze a intocmit dosare penale pentru savarsirea infractiunii de operatiuni fara drept cu articole pirotehnice, fapta prevazuta si pedepsita de Art. 37, alin. 3, din Legea nr. 126/1995”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

* Recomandari ale politistilor *

Avand in vedere ca se apropie sarbatorile de iarna si, implicit, perioada de comercializare a articolelor pirotehnice, politistii de la BAESP al Inspectoratului de Politie Judetean Braila, revin, ca in fiecare an, cu urmatoarele recomandari adresate persoanelor care detin si comercializeaza astfel de articole, cat si brailenilor care intentioneza sa le achizitioneze.

Conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice pot fi comercializate doar in spatii destinate vanzarii unor astfel de articole numai dupa obtinerea autorizatiei de a le detine si comercializa din partea Inspectoratului Teritorial de Munca si a Inspectoratului de Politie Judetean si dupa obtinerea acordului unitatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, in a carui raza de competenta functioneaza.

* Pirotehnicele sunt de 8 feluri *

Articolele pirotehnice se clasifica, in functie de scopul utilizarii, in: articole pirotehnice de divertisment, de scena, altfel de astfel de articole.

“Articole pirotehnice de divertisment se clasifica in urmatoarele categorii: categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizarii in spatii restranse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in interiorul cladirilor cu destinatia de locuinta; categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc scazut si un nivel de zgomot scazut, sunt destinate utilizarii in exterior, in spatii restranse, si care pot fi utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni; categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc mediu, destinate utilizarii in exterior in spatii deschise, vaste, al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane si care pot fi utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni; categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de <articole pirotehnice de divertisment de uz profesional>, destinate utilizarii exclusive de catre pirotehnicieni si al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane. In ceea ce priveste cele de scena, acestea sunt: categoria T1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scena, care prezinta un risc scazut si care pot fi utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni; categoria T2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scena, care sunt destinate utilizarii exclusive de catre pirotehnicieni. Mai exista si alte articole pirotehnice, care se clasifica in urmatoarele categorii: categoria P1 – articole pirotehnice, altele decat articolele pirotehnice de divertisment si articolele pirotehnice de scena, care prezinta un risc scazut; categoria P2 – articole pirotehnice, altele decat articolele pirotehnice de divertisment si articolele pirotehnice de scena, care sunt destinate manipularii ori utilizarii exclusive de catre pirotehnicieni”, a mai zis inspectorul principal de politie.

Persoanele fizice neautorizate, care au implinit varsta de 16 ani, pot achizitiona, detine si folosi numai articole pirotehnice din categoria 1 si P1, cum ar fi: focuri bengale, jerbe, artificii, stelute, granule scanteietoare, lumanari de tort.

* Sanctiuni aspre pentru folosirea ilegala a pirotehnicelor *

Este interzisa comercializarea de catre persoanele fizice a oricarui tip de articol pirotehnic, precum si detinerea sau utilizarea articolelor pirotehnice din categoriile 2 – 4, T1, T2 si P2.

“Persoanele care nu respecta regimul produselor pirotehnice risca sanctiuni penale, in baza Art. 37 din Legea nr. 126/1995, astfel: orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoanele cu varsta sub limita prevazuta de lege, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an.De asemenea, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 si 4 este permisa numai in conditiile in care exista acordul Primariei, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Judetean si avizul Inspectoratului de Politie Judetean. In perioada sarbatorilor de iarna 2012-2013, politistii de la BAESP actioneaza pentru verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice”, a mentioanat purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

* Utilizarea articolelor pirotehnice, doar in anumite conditii *

Potrivit legislatiei in vigoare, se interzice folosirea articolelor pirotehnice in urmatoarele situatii: intre orele 24.00 si 6.00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale; la o distanta mai mica de 50 m de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 m fata de cele cu peste 4 niveluri; la o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze; la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie; in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatii deschise cu aglomerari de persoane; la o distanta mai mica de 500 m de paduri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-