Published On: joi, Dec 27th, 2012

Peste 4.400 de braileni, sarbatoriti de Sfantul Stefan

Share This
Tags

* Numele Stefan este de origine greaca si inseamna “cununa”, fiind purtat de peste 410.000 de români, dintre care 4.427 sunt braileni *

Numele Sfantului Arhidiacon Stefan este purtat de 410.152 de romani, dintre care 299.615 sunt barbati si 110.537 sunt femei, conform datelor furnizate de conducerea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administratiei si Internelor.

La nivelul municipiului Braila, 4.427 de femei si barbati isi serbeaza ziua pentru numele de Stefania, Fanica, Stefana, Stefan, Fanel, Stefanel, precum si alte derivate ale acestui nume.

* Traditii si obiceiuri de Sf. Stefan *

Intotdeauna, in a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, Biserica noastra crestin-ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Intaiul Mucenic si Arhimandrid Stefan, condamnat la moarte in anul 33, de autoritatile iudaice, cel care a vestit si marturisit credinta in Hristos, deschizand drumul unui impresionant sir de martiri crestini, pedepsiti pentru credinta lor. Avand harul divin al minunilor, care-i insoteau adesea propovaduirile, Sf. Stefan a starnit mania evreilor, care l-au chemat la judecata in fata Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzandu-l de blasfemie, ca huleste si ca strica Legea lui Moise. Trebuie stiut ca, la acea vreme, blasfemia se pedepsea cu moartea.

In fata Sinedriului, Stefan si-a prezentat argumentele sale solide din scripturi cum ca Legea se implineste prin Hristos, adica prin Mesia, cel prezis de profeti, dar din pacate, nu a reusit sa-i convinga pe judecatori. Stefan a fost alungat din cetate si lovit cu pietre. Prabusit sub povara bolovanilor aruncati cu dusmanie asupra lui, Stefan a avut totusi puterea ca, inainte de a muri, sa ceara iertare pentru ucigasii lui: “Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!”.

O traditie interesanta de Sfantul Stefan este practicata in cateva zone din Muntenia, unde se prepara Painicile lui Stefan. Painicile rotunde se fac dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, numai ca sunt unse cu miere. Bunatatile, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci. Un alt obicei, larg raspandit in Romania, este prepararea de mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea muceniceasca a Sf. Stefan. Pentru sporul casei si sanatatea rudelor bolnave sau pagubite de persoane de decizie, e bine ca azi, de ziua sfantului sau nume, sa daruim icoana Sf. Stefan sau o candela noua, aprinsa. In semn de iubire, pretuire si respect pentru martirul praznuit astazi, dar si ca dovada de iubire si intelegere, e bine sa ne impacam cu persoanele cu care suntem certati.

Numele Stefan este de origine greaca, de la “Stephanos”, si se poate traduce prin “coroana”, “ghirlanda” sau “cununa” cu care erau rasplatiti invingatorii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-