Published On: lun, Dec 10th, 2012

Pentru o mai mare transparenta Comisia Europeana, obliga functionarii sa raporteze faptele de coruptie

Share This
Tags

* Comisia Europeana obliga functionarii uniunii europene sa raporteze orice informatie care sugereaza fapte de coruptie, asigurandu-le anonimatul *

Comisia Europeana (CE) a adoptat noi orientari privind denuntarea disfunctionalitatilor cu scopul de a incuraja personalul sa raporteze orice informatie care sugereaza existenta unor acte de coruptie, de frauda si a altor nereguli grave pe care le descopera In cadrul atributilor de serviciu, potrivit site-ului ec.europa.eu.

Desi normele au avut ca rezultat efectuarea unor investigatii importante de catre Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), numarul de cazuri de denuntare a disfunctionalitatilor ar ramane scazut. Potrivit statisticilor OLAF, in medie apar aproximativ cinci cazuri pe an.  Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand personalul descopera in cadrul atributiilor lor de serviciu nereguli grave, majoritatea le semnaleaza superiorilor ierarhici, fara sa faca o trimitere explicita la normele privind denuntarea disfunctionalitatilor.

Ca parte a strategiei de lupta impotriva fraudei, Comisia Europeana, a decis sa ofere personalului orientari mai precise, care sa explice clar cand trebuie denuntate disfunctionalitatile. Pentru elaborarea acestor orientari, Comisia Europeana a analizat cele mai bune prcatici din intreaga lume si a discutat chestiunea cu doua organizatii fruntase in domeniu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-