Published On: lun, Dec 10th, 2012

Pentru ca nu a mai primit dozele de import, Braila se confrunta cu un deficit de tuberculina

Share This
Tags

* Substanta folosita in depistarea tuberculozei, tuberculina purificata PPD, lipseste din spitalele din intreaga tara, inclusiv din Braila *

Stocul de test cutanat la tuberculina PPD a fost epuizat . Substanta era pana acum importata de compania “Unifarm” de la acelasi producator danez de la care se importa vaccinul BCG. Compania importatoare nu a reusit sa se aprovizioneze pana acum. In aceasta situatie autoritatile au decis, la nivel national, sa achizitioneze produsul in regim de urgenta, de la un furnizor din Franta. Dupa ce este administrata organismului bonlav, substanta provoaca o reactie locala la nivelul pielii, facand posibil un diagnostic corect.

La nivelul judetului Braila, Spitalul de Pneumoftiziologie Braila a epuizat substanta. Directia de Sanatate Publica a intocmit referatul de necesitate pe o luna dar nu exista inca furnizor. Unifarm de la care DSP cumpara pana acum dozele a ramas neaprovizionata. Sincope in aprovizionarea cu PPD au mai existat, dupa ce linia autohtona de productie de la Institutul Cantacuzino a fost inchisa, iar rezerva de ser epuizata.

Coordonatorul Programului National de Control al Tuberculozei a transmis o nota informativa in teritoriu, prin care a anuntat ca vor fi demarate proceduri de achzitie in regim de urganta a dozelor de PPD, de la un furnizor din Franta.

Testul este utilizat in special pentru stabilirea diagnosticului la copii, fiind folosit mai mult pentru screening, foarte util pentru anchetele epidemiologice in focare.

In ultimii 3-4 ani, Braila a avut  un trend descendent al cazurilor de tuberculoza, sub media pe tara, cu circa 95 de cazuri la suta de mii de locuitori, in timp ce la nivel national sunt peste 130.

Comentarii

comentariu

About the Author

-