Published On: mie, Dec 5th, 2012

Pentru a-i putea vinde sau cumpara, cailor le trebuie pasapoarte

Share This
Tags

*Stapanii cailor risca amenzi usturatoare * Medicii veterinari vor intocmi fisa de evaluare a animalului si ii vor aplica un micro-cip sub piele * O.A.R.Z. elibereaza proprietarului un pasaport al cabalinei *

Pentru a cumpara sau a vinde un cal, trebuie neaparat ca animalul sa aiba un pasaport eliberat de Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) din Braila. In caz contrar, proprietarii risca amenzi usturatoare. Medicii veterinari sunt cei care evalueaza sanatatea calului, intocmesc fisa de identificare si ii aplica acestuia un micro-cip sub piele. Datele de pe dispozitivul electronic pot fi accesate cu ajutorul unui cititor special. Specialistii OARZ inregistreaza calul in baza de date si ii elibereaza proprietarului actul numit pasaport al cabalinei, pentru a putea vinde animalul cu acte in regula.

“Detinem  baza de date la nivel national, iar la momentul actual avem un numar de 23.341 cabaline. Inca mai introducem in baza de date pasapoartele care au fost distribuite. In 2008 cand a inceput campania, am intampinat ceva probleme cu proprietarii care trebuiau sa plateasca o taza de 5 lei pentru timbrul hipic. Din 2010 aceasta taxa s-a scos iar acum eliberarea psaportului este gratuita. Micro-cipul aplicat ofera date despre tara de provenienta a calului, judetul sI numarul de ordine.  In cazul furtului calul nu poate fi depistat prin GPS asa cum au aparut niste zvonuri”, ne-a declarat inginer Dorinel Usta, coordonator al OAZR Braila.

Pasaportul este obligatoriu, potrivit Legii 191 din 30 octombrie 2012, referitoare la identificarea animalelor. Eliberarea pasaportului pentru cabaline se face la cererea proprietarului, iar inregistrarea calului reprezinta un mare avantaj pentru proprietar si pentru ca, in acest fel, poate avea date importante referitoare la genetica animalului. Pasaportul e important si pentru reglarea bazelor de date ale OARZ. Spre exemplu, atunci cand un cal este sacrificat la abator, proprietarul ar trebui sa aduca pasaportul inapoi la institutia care l-a emis.

*Cine nu respecta legea plateste scump!

Amenda pentru vanzarea fara pasaport a unui cal porneste de la 800 de lei si ajunge la 1.200 de lei. Neprezentarea calului pentru identificare si aplicarea cipului costa intre 1.000 si 5.000 de lei, iar distrugerea cipului deja aplicat se pedepseste cu amenda de pana la 1.600 lei.

Pana acum, ciparea s-a facut gratuit. Dupa ce stocul de cipuri pe care il au veterinarii se va epuiza, opratiunea va costa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-