Published On: vin, Dec 28th, 2012

Paznicii de la spitale obligati sa dea o declaratie ca nu primesc “atentii” de la vizitatori

Share This
Tags

* Pacientii internati in spitalele publice pot fi vizitati zilnic intre anumite ore, iar persoanele care asigura serviciul de paza vor da o declaratie prin care se angajeaza sa nu primeasca niciun fel de “atentii” pentru a permite accesul in afara programului de vizitare *

Prevederile sunt cuprinse in Ordinul privind reglementarea programului de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice emis in 17 decembrie de ministrul Sanatatii, publicat in Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, programul de vizita al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice este de luni pana vineri, intre orele 15.00 si 20.00, precum si sambata si duminica, intre orele 10.00 si 20.00. Managerii unitatilor sanitare au obligatia sa afiseze programul de vizite la toate intrarile in unitatea sanitara, in mod vizibil si accesibil vizitatorilor”, se arata in Ordinul ministrului Sanatatii. Totodata, prin actul normativ a fost interzisa unitatilor sanitare perceperea de taxe pentru vizitarea pacientilor. Persoanele care asigura paza unitatilor sanitare vor da o declaratie prin care se angajeaza sa respecte programul de vizite si sa nu primeasca niciun fel de “atentii” pentru a permite accesul in afara acestui program.

“In cazul incalcarii acestor prevederi se vor aplica sanctiuni administrative, pana la desfacerea contractului de munca pentru persoana care se face vinovata sau incetarea contractului cu firma de prestari de servicii de paza”, potrivit Ordinului ministrului Sanatatii.

Totodata, Ordinul prevede ca un pacient internat intr-un salon cu mai mult de trei paturi poate fi vizitat de maximum trei persoane. De asemenea, in salon pot fi simultan vizitatori pentru cel mult doi pacienti. Unitatile sanitare pot dispune ca durata vizitei sa fie limitata la 60 de minute, pentru a da posibilitatea vizitei si celorlalti pacienti internati in acelasi salon, daca exista solicitari in acest sens.

Pacientii din sectiile sau compartimentele de terapie intensiva pot fi vizitati zilnic doar de membrii familiei, respectiv parinti, copii, surori sau frati. La acesti pacienti pot intra cel mult doua persoane, care trebuie sa respecte procedurile interne ale sectiei. Sectiile sau compartimentele de terapie intensiva sunt obligate sa aiba un numar de telefon prin care medicul curant sau cel de garda sa informeze familia despre starea pacientului.

“Apartinatorii vor fi informati despre acest numar de telefon la internarea sau la transferul pacientului in sectia/compartimentul respectiv”, potrivit documentului citat.

Familiile pacientilor internati in oricare dintre sectiile unitatii sanitare pot discuta direct cu medicul curant in timpul programului de lucru al acestuia, in baza unui program stabilit de medicul sef sau de coordonatorul sectiei, aprobat de directorul medical si afisat la loc vizibil in unitatea sanitara. Pacientii aflati in stare critica sau terminala pot fi vizitati la orice ora, indiferent de sectia in care sunt internati. Un membru al familiei poate solicita sa stea permanent langa pacientul aflat in stare critica sau in faza terminala, daca sunt conditii necesare in sectia in care este internat.

“In caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurandu-se un spatiu adecvat de asteptare, in apropierea sectiei, compartimentului respectiv”, potrivit documentului citat.

Prevederile Ordinului se aplica tuturor unitatilor sanitare cu paturi din reteaua Ministerului Sanatatii si celor al caror management a fost transferat la autoritatile administratiei publice locale. Sanctiunile in cazul contraventiilor constatate vor fi aplicate de personalul imputernicit din structurile de control ale Ministerului Sanatatii si ale directiilor de sanatate publica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-