Published On: joi, Dec 13th, 2012

Noul an, aduce alte majorari, cresc amenzile

Share This
Tags

* Guvernul a aprobat ieri un proiect de hotarare prin care amenzile aplicabile incepand de anul viitor, sunt mai mari cu aproximativ 16% fata de anul acesta *

Guvernul a aprobat ieri in sedinta de Guvern un proiect de hotarare privind “nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013”. Vor fi majorari de aproximativ 16%, in concordanta cu rata inflatiei de la ultima indexare care a avut loc in 2009.

Astfel, amenzile minime pentru persoanele fizice care au depus peste termen declaratiilor de impunere cresc de la 60 de lei la 70 de lei, in timp ce valoarea maxima se majoreaza de la 240 de lei la 279 de lei.

Mentionam ca, potrivit legii,  orice persoana care dobandeste sau construieste o cladire are obligatia de a depune o declaratie de impunere la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la data dobandirii sau construirii. Regula este valabila si pentru cei care extind, imbunatatesc, demoleaza, distrug sau modifica in alt mod o cladire existenta, pentru cei care dobandesc ori modifica folosinta unui teren. De asemenea, se poate primi amenda daca in termen de 15 zile de la data finalizarii lucrarilor de constructie, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data la care expira autorizatia respectiva, persoana care a obtinut autorizatia nu a depus o declaratie privind valoarea lucrarilor de constructie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.

De asemenea, pentru nedepunerea declaratiilor de impunere amenda minima se majoreaza de la 240 de lei la 279 de lei, iar cea maxima creste de la 600 de lei la 696 de lei.

Tot in cazul persoanelor fizice, incalcarea normelor tehnice privind tiparirea, inregistrarea, vanzarea, evidenta si gestionarea, dupa caz, a abonamentelor si a biletelor de intrare la spectacole constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 325 de lei la 1578 lei. Anul acesta amenzile pentru acest tip de sanctiune variaza intre 280 de lei si 1.360 de lei.

In cazul persoanelor juridice care nu depun la termen declaratiile de impunere amenzi sunt cuprinse 279 de lei si 1.114 lei, fata de 240 de lei pana la 960 de lei cat este acum. De asemenea, cei care nu depun declaratiile de impunere risca amenzi ce pot varia intre 1.114 lei si 2.785 lei. Anul acesta, acest tip de contraventie este amendata cu sume cuprinse intre 960 de lei si 2.400 de lei.

Aceeasi hotarare avizata ieri de Guvern prevede o majorare a taxelor si impozitelor locale pentru anul viitor, cu pana la 16,05%. Premierul Victor Ponta sustine insa ca autoritatile locale decid nivelul taxelor – le pot reduce cu 4% sau creste pana la 36%.

Comentarii

comentariu

About the Author

-