Published On: Soare, Dec 2nd, 2012

Ministerul Sanatatii va organiza licitatii centralizate Spitalele din Romania nu vor mai efectua achizitii directe

Share This
Tags

* Dupa ce saptamana trecuta a fost aprobat cadrul legislativ care permite ministerului sanatatii organizarea de licitatii centralizate, guvernul romaniei a aprobat modificarea si completarea  hotararii guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea ministerului sanatatii *

Conform documentului, in cadrul Ministerului Sanatatii se va infiinta Directia de achizitii publice, departament care va avea in atributii organizarea licitatiilor nationale.

“Aceasta decizie inseamna inca un pas pe care il facem pentru organizarea licitatiilor de la nivel national. Am transformat departamentul de achizitii intr-o unitate puternica, in care vor lucra 15 oameni”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Reamintim ca, in urma cu o saptamana, Ministerul Sanatatii a fost desemnat unitate de achizitii centralizata care va incheia acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua Ministerului Sanatatii si reteaua autoritatilor administratiei publice locale. Astfel, Ministerul Sanatatii va organiza achizitii la nivel national pentru unele medicamente, materiale sanitare sau echipamente medicale. Tipul produselor urmeaza a fi stabilit prin ordin de ministru. Potrivit ministrului Sanatatii, pana la demararea procedurilor de achizitie centralizata, spitalele vor face achizitii pentru aceasta perioada, de 2-3 luni, dar nu pe termen lung.

“Prin aceasta noua abordare, urmarim reducerea preturilor pentru produsele pe care le cumparam. Este stiut faptul ca daca achizitionezi o cantitate mai mare de produse, pretul scade. De asemenea, urmarim cresterea competitiei intre producatori si importatori, dar si sa eliminam situatiile in care exista discontinuitate in aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare ale spitalelor”, a spus saptamana trecuta Raed Arafat.

Din spusele managerului Spitalului Judetean Braila, Rodica Sin, aceasta noua abordare nu afecteaza cu nimic institutia braileana, care nu organizeaza achizitii directe, echipamentele medicale si materialele sanitare fiind achizitionate doar prin intermediul SEAP, urmarindu-se pretul cel mai mic.

Raed Arafat a asigurat faptul ca, Ministerul Sanatatii va realiza procedurile de licitatie in mod transparent. Inaintea licitatiilor, se are in vedere organizarea unor conferinte cu ofertatii pentru a studia si a face propuneri pentru caietul de sarcini.

Comentarii

comentariu

About the Author

-