Published On: joi, Dec 6th, 2012

Medicii romani se intorc acasa, guvernul recunoaste titlurile de calificare din 5 state

Share This
Tags

* Pentru ca in ultimii trei ani, medicii calificati in afara granitelor UE si-au exprimat dorinta de a practica meseria pe teritoriul tarii, guvernul Romaniei recunoaste titlurile de calificare ca medic specialist eliberate de catre Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA * Spitalul judetean Braila ii asteapta cu bratele deschise *

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UE, de catre Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA in una din specialitatile medicale clinice si paraclinice prevazute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala. La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat, Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA. Conform documentului, calificarile obtinute de catre medici in cele 5 tari  se echivaleaza cu Certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sanatatii pentru specialitatea  respectiva, cu conditia ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa se fi efectuat in conditii de studiu si practica medicala care asigura competenta profesionala a acestuia, similara cu competenta profesionala a medicilor pe plan national. De asemenea, o alta conditie vizeaza ca titlurile oficiale de calificare ca medic specialist sa fie eliberate de autoritatea desemnata in statul pe teritoriul caruia a avut loc formarea. Criteriile si metodologia de echivalare se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, cu avizul Colegiul Medicilor din Romania.

“Aceasta masura este de bun augur si sunt in asentimentul tuturor medicilor care vor sa vina acasa, in tara lor, pentr a-si etala cunostintele pe care le-au dobandit in domeniul medical. Este un lucru foarte benefic pentru sistemul de sanatate din Romania. M-as bucura sa pot colabora cu medici calificati in strainatate si sper sa am aceasta ocazie. Ii primim cu bratele deschise”, a declarat managerul Spitalului Judetean Braila, Rodica Sin

“Masura vine in sprijinul medicilor romani care vor sa se intoarca sa profeseze acasa, dar si a cetatenilor din cele 5 state care vor sa colaboreze cu profesionistii nostri. In prezent, statele Uniunii Europene se confrunta cu fenomenul migratiei profesionistilor din sanatate. Profesia cea mai sensibila la fenomenul migratiei in tara noastra, este cea de medic. Avem medici romani, care au obtinut specializari in state membre sau in afara Uniunii, care doresc sa revina in tara, pentru a practica profesia in Romania. In ultimii trei ani un numar de aproximativ 15 medici specialisti care au facut pregatirea de specialitate in SUA, Israel, Canada, Australia si Noua Zeelanda s-au adresat Ministerului Sanatatii in vederea recunosterii specialitatii pentru a reveni sa practice in Romania. Specialitatile in care sunt confirmati acesti medici sunt si cele deficitare in sistemul sanitar romanesc, respectiv Anestezie Terapie Intensiva, Cardiologie, Endocrinologie, Medicina Interna, Anatomie Patologica, Oncologie Medicala, Psihiatrie, Pediatrie, Oftalmologie si Chirugie Cardiovasculara”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Astfel, prin aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului, cetatenii din cele cinci state vor avea ocazia sa colaboreze cu specialistii din Romania, iar medicii romani care si-au obtinut calificarea in afara granitelor UE vor putea sa profeseze pe meleagurile natale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-