Published On: mar, Dec 18th, 2012

In ultima sedinta a CLM Braila, proiectul de hotarare a consilierului Tache Ene nu a fost votat, Eugen Badalan ramane “Cetatean de Onoare” al orasului Braila

Share This
Tags

* Tache Ene, consilier municipal din partea PP-LC a introdus pe ordinea de zi a sedintei CLM un proiect de hotarare care prevedea retragerea titlului de “Cetatean de Onoare” a lui Eugen Badalan * Cu cateva abtineri si voturi impotriva, Badalan ramane in continuare cu titulatura onorifica * PDL-istul Badalan a fost condamnat cu suspendare la sfarsitul lunii iunie 2012 *

Pe ordinea de zi a sedintei CLM de astazi 18 decembrie, a fost un proiect de hotarare initiat de consilierul municipal Tache Ene si care prevedea retragerea titlului de “Cetatean de Onoare” al Municipiului Braila conferit lui Eugen Badalan.

Acest proiect a starnit controverse din partea celorlalti consilieri. Daniel Mitrofan, consilier din partea PDL a precizat:”Suntem intr-o prima retragere a acestui titlu si nu vreau sa intram in capcana unor lupte personale. Acest om a facut niste lucruri pentru Braila, vom crea un precedent incomod CLM-ului”.

Parerea consilierului Simona Draghincescu a fost una ferma:”Titlul i-a fost atribuit pentru niste merite. Asa cum si fostul primar Lungu a fost ales de populatie in trei mandate chiar daca el facuse puscarie, unii colegi poate ca au ceva personal cu Badalan, asta nu face sa dispara beneficiile care au fost aduse orasului de catre acest om. Nu cred ca municipiul Braila trebuie sa intre in jocul unor ambitii si orgolii”, a spus Draghincescu.

Apoi au existat cateva discutii referitoare la modul votului si s-a decis sa se voteze in mod direct si nu secret. Marian Fusea, consilier din partea PDL a sustinut pareread colegilor sai:”Aces tom a facut multe lucruri bune pentru Braila de exemplu a fost initiatorul Festivalului Muzicii Militare sI a pastrat cel putin 5000 de locuri de munca in unitatile militare din Braila”, a declarat Fusea.

Ultima replica i-a revenit chiar initiatorului acestui proiect de hotarare, Tache Ene:”Vreau sa precizez ca nu e vorba de un razboi personal sI nici de o batalie politica. Problema este ca am constatat ca sunt anumite abateri sI incalcari de lege”, a precizat Ene.

Primarul Aurel Simionescu a declarat acest prioect ca“o chestiune sensibila in care nun e putem juca cu oamenii”. S-a trecut la votul direct si numai patru consilieri au votat pentru retragearea titlului, astfel Eugen Badalan este in continuare unul din cetatenii de onoare ai orasului Braila.

Fostul sef al Statului Major al Fortelor Terestre si fost deputat PDL de Braila, Eugen Badalan a fost condamnat, la finele lunii iunie 2012, la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru coruptie. S-a pus sechestru pe averea personala pana cand va restitui intreg prejudiciul adus statului, care depaseste suma de 1 milion de euro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in luna iunie 2012, recursul DNA si a mentinut pedepsele initiale in dosarul in care deputatul Badalan si general (r) Mihail Popescu au fost condamnati la patru ani de inchisoare cu suspendare.

Instanta a mentinut si condamnarile cu suspendare date altor patru fosti comandanti si sefi de structuri din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT): Eugen Calcan, Toader Mandea, Simion Linca si Neculaie Otelea. Pe langa decizia de condamnare, judecatorii au hotarat ca cei sase sa plateasca despagubiri totale de 4,6 milioane lei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor savarsite de militari au dispus, pe 19 decembrie 2007, trimiterea in judecata a celor sase fosti comandanti si sefi de structuri din Statul Major al Fortelor Terestre pentru prejudicierea unitatii cu suma totala de 4.411.812 de lei, echivalentul a 1.260.517 de euro. Cazul celor sase este legat de un contract incheiat de Fortele Terestre cu firma “Tofan Grup”, in anul 2000, magistratii sustinand ca Armata a oferit, astfel, echipament militar aflat inca in uz, cu titlul de deseuri metalice, firmei patronate de Gelu Tofan, in schimbul furnizarii de anvelope.

Potrivit procurorilor DNA, inculpatii si-au incalcat si depasit atributiile la negocierea, sncheierea si derularea contractului de schimb semnat intre SMFT si SC “Tofan Grup” prin SC “Tofan Steel” SRL, care prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune catre firmele private, la schimb cu anvelope, in valoare totala de 318.592 de dolari. Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase inculpati, pana la concurenta pagubei constatate.

“Prin decizia penala nr. 169 din 29 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori a mentinut sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia penala care a hotarat condamnarea a sase inculpati. Acestia sunt: general (r) Mihail Popescu, fost comandant al Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT) in perioada 1997-2000, general (r) Eugen Badalan, fost comandant al SMFT in perioada 2000-2004, general (r) Neculae Otelea, fost sef Serviciu Logistic in cadrul SMFT in perioada 2001-2004, colonel (r) Toader Mandea, fost sef Serviciu financiar-contabil al SMFT in perioada 2000-2004, colonel (r) Eugen Calcan, fost sef Serviciu Logistic al SMFT in perioada 2000-2001 si Simion Linca, fost sef al Biroului juridic si de drept umanitar al SMFT in perioada 2001-2006. Ei au primit pedepse de cate 4 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de incercare de 9 ani, fiecare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata. Instanta a interzis tuturor inculpatilor, timp de 2 ani, dupa executarea pedepsei principale, urmatoarele drepturi: dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si cel de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat. Obliga inculpatii la despagubiri civile catre partea civila Ministerul Apararii Nationale astfel: pe inculpatii Mihail Popescu, Toader Mandea, Eugen Calcan si Simion Linca, in solidar la plata sumei de 1.773.882,11 lei; pe inculpatii Mihail Popescu, Toader Mandea si Eugen Calcan in solidar la plata sumei de 176.475,67 lei; pe inculpatii Eugen Badalan, Eugen Calcan, Toader Mandea si Simion Linca in solidar la plata sumei de 33.037,38 lei. Obliga inculpatii la cate 12.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Inculpatii au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari de la data de 18 decembrie 2007 (comunicatul nr. 305/VIII/3 din data de 19 decembrie 2007)”, se mentioneaza in comunicatul emis, pe data de 29 iunie, de catre Biroul de presa al DNA Bucuresti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-