Published On: lun, Dec 17th, 2012

In saptamana mare a Postului Craciunului, produsele de post sunt mai ieftine si la mare cautare

Share This
Tags

* In ultima saptamana din postul Craciunului tot mai multi Braileni cumpara produse de post, acestea fiind si mai ieftine decat produsele “de dulce”

Astazi incepe ultima saptamana din Postul Craciunului, cunoscuta de crestinii ortodoxi cu numele de “Saptamana Mare” Este saptamana in care mai multi credinciosi hotarasc sa tina post. Acestia renunta la alimentele “de dulce” in favoarea celor de post.

Pe timp de criza, un tur al magazinelor si al pietelor din Braila arata ca mâncarurile pe baza de legume sunt ceva mai ieftine decât cele cu carne. Cartoful este una dintre cele mai ieftine legume si cel mai des folosita, pentru ca se regaseste in majoritatea mâncarurilor de post. Un kilogram, se vinde cu preturi intre 1,3 lei si 1,5 lei insa oamenii nu mai cumpara in cantitati mari ca in alti ani conform declaratiilor precupetilor din piete. “Vin, dar vin clienti putini, care cumpara putin. Vor doar câte doua, trei kilograme. Nu cu sacul, asa cum se cumpara mai demult”

Mai scumpa este fasolea care anul acesta in perioda de post s-a scumpit fata de alti ani. Pretul mare este justificat de seceta din vara conform vanzatorilor din piete. La fel de scumpe sunt si ciupercile, care se vând cu aproximativ 10 lei kilogramul. Ceva mai ieftine sunt radacinoasele, cum ar fi morcovul, care se vinde cu 2 lei kilogramul, telina si patrunjelul radacina, care se vând cu 4 lei kilogramul. Sfecla rosie, nemaipomenita pe timp de iarna in salatele de cruditati, se vinde cu 3 lei kilogramul. Varza proaspata se vinde cu 1 leu kilogramul.

Pestele la mare cautare in post

Postul Craciunului este ceva mai permisiv la capitolul regim alimentar. In cursul saptamânii sunt dezlegari la peste, zilele fiind marcate in calendarul crestin ortodox cu cruce neagra. Oferta de peste este variata. Pietele abunda de peste proaspat sau congelat. In categoria lucrurilor permise din punct de vedere culinar in perioada postului Craciunului sunt si fructele de mare. La acest capitol stau cel mai bine supermarketurile, care au caracatita proaspata la 20 de lei kilogramul, midii la pretul de 10 lei kilogramul sau creveti roz.

Indiferent de ce punem pe masa, doctrina crestina ne indeamna si la fapte si gânduri bune, la smerenie si cumpatare din toate punctele de vedere.

Comentarii

comentariu

About the Author

-