Published On: joi, Dec 13th, 2012

In memoria colegilor ucisi in 1918, tipografii din Romania isi serbeaza ziua pe 13 decembrie

Share This
Tags

*In Romania data de 13 decembrie este considerata a fi ziua tipografului. La aceasta data in anul 1918 un grup de tipografi Bucuresteni au fost ucisi in timp ce isi cereau drepturile *

Annual tipografii romani comemoreaza ziua de 13 decembrie. Anul acesta se implinesc 94 de ani  de la demonstrtia tipografilor bucuresteni pentru libertate.

In 1918, pe 13 decembrie, aproximativ 600 de tipografi din Bucuresti au avut o manifestatie prin care solicitau conditi socio-economice pentru munca lor si libertate pentru presa. Cei 600 de tipografii si-au incheiat activitatea si au pornit catre sediul Ministerului Industriei si Comertului insotind delegatia pe care au desemnat-o sa le reprezinte revendicarile. La aceasta manifestatie, in piata Teatrului National si-au pierdut viata si au fost raniti foarte multi tipografi in urma deschiderii focului de catre Ofiteri si soldati ai Regimentului de vanatori de munte. Ofiterii regimentului i-au asteptat din timp pe manifestanti pe strada Campineanu iar atunci cand au tipografii au ajuns in zona au fost dechise focurile de arma. In Piata Teatrului National au ramas zeci de morti si raniti din randurile muncitorilor care nu au facut altceva decat sa isi ceara dreptatea sociala.

Uram tuturor tipografilor din Romania la multi ani!

Comentarii

comentariu

About the Author

-