Published On: mie, Dec 19th, 2012

In 2012, doar 200 de contracte de munca, ITM Braila la raport in fata prefectului

Share This
Tags

* Azi, la sedinta Comisiei de Dialog Social, de la Prefectura, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, ing. Dumitru Vaduva, a iesit la raport in fata prefectului judetului, Mihaela Marcu * Cu toata binevointa de care au dat dovada inspectorii ITM, doar un singur conflict colectiv a fost solutionat, cel de Spitalul Judetean negasindu-si concilierea *

Seful ITM Braila, Dumitru Vaduva, a precizat, in sedinta Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la Prefectura, ca la sfarsitul lunii noiembrie, in evidenta institutiei la carma careia se afla, existau 151 contracte colective de munca active. Din acestea, unul era la societati comerciale, companii sI societati nationale, regii autonome cu capital de stat, unitati bugetare; trei la unitati cu capital mixt; trei la unitati cu capital privat; unul la alte categorii de unitati.

“Contractele colective de munca inregistrate in anul 2012 au fost in numar de 112; 101 de acte aditionale de modificare sau prelungire a contractului colectiv de munca; 65 contracte colective de munca incetate de la inceputul lui 2012. In aceasta perioada a fost refuzata inregistrarea unui contract colectiv de munca, motivat de faptul ca nu s-a facut dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere. In cadrul controalelor efectuate, inspectorii de munca au consiliat agentii economici cu privire la obligatia de a initia negocierile colective, in vederea incheierii contractelor colective de munca numai in cazurile in care la nivelul angajatorului sunt incadrati cel putin 21 de salariati”, a mentionat Dumitru Vaduva.

* Conflicte colective neremediate *

In ceea ce priveste concilierea conflictelor colective de munca, ITM Braila a initiat procedura de conciliere declansate la nivelul SC “Promex” si Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Concilierea s-a desfasurat la sediul acestora, sustinerile partilor si rezultatele dezbaterilor fiind consemnate in procesele verbale incheiate cu acest prilej. In cazul Spitalului Judetean de Urgenta Braila partile nu au cazut de acord asupra solutionarii conflictului, acesta ramanand neconciliat.

“Si la CET au existat astfel de conflicte, dar ei cereau niste drepturi salariale acordate ca un fel de prime in urma contributiei aduse la activitatea societatii. CET-ul a avut multe probleme legate de intarzierea platii salariale. Pe langa aceste intarzieri, au aparut zeci de concedieri colective. In momentul in care omul nu mai este angajat la societatea respectiva, angajatorul este obligat prin lege sa plateasca toate drepturile salariale, aici fiind incluse salariile lunare si salariile compensatorii. Eu personal nu sunt optimist in ceea ce inseamna disparitia CET-ului. Aici sunt multe deficiente si nu le vad o rezolvare prea curand, poate chiar niciodata”, a mai adaugat Dumitru Vaduva.

Comentarii

comentariu

About the Author

-