Published On: Soare, Dec 16th, 2012

Gaze scumpe, Braileni saraci, populatia prefera sa isi incalzeasca locuinta cu lemne

Share This
Tags

*Facturile la incalzire din perioada iernii ii inebunesc pe Braileni * Speriati de cresterea pretului la gaze, oamenii prefera sa isi incalzeasca locuinta cu ajutorul lemnelor * Cheltuielile pe timp de iarna sunt diminuate considerabil daca folosim drept combustibil lemnul *

Criza financiara isi face din ce in ce mai resimtita prezenta pe teritoriul batranului nostru oras. Scumpirea alimentelor, a energiei electrice si a carburantilor sunt principalele motive din cauza carora brailenii au insomnii. Pe timpul sezonului rece, pentru a-si incalzi locuinta cu ajutorul gazului metan, oamenii scot din buzunar aproximativ 500 de lei pe luna, in timp ce un metru cub de lemne costa doar 150 de lei. Nemultumiti de sumele mult mai mari pe care trebuie sa le plateasca lunar pentru a se incalzi, cetatenii aleg sa foloseasca lemnele in schimbul gazelor.

“Nu mai puteam dormi noaptea cand ma gandeam la factura de la gaze. Atat eu cat si sotul meu lucram pentru un salariu minim pe economie si mai avem in intretinere si doi minori. Trebuie sa facem caldura in casa, pentru ca avem copii si nu ii putem lasa in frig. Avem soba de teracota, la care pana iarna trecuta foloseam gaze pentru a ne incalzi, dar la cat de apriga a fost vremea de afara, eram nevoiti sa consumam foarte mult si in acelasi timp sa platim sume peste posibilitatile noastre. Anul trecut, factura pe timp de iarna nu era niciodata mai mica de 500 de lei. Din acest motiv am ales sa scoatem arzatorul de gaze si sa folosim lemne. Este mult mai ieftin asa, pentru ca platim pentru tot sezonul rece in jur de 1.500 lei”, a declarat Mihaela Ion, o braileanca nemultumita de factura uriasa la gaze.

Facand un calcul simplu, oamenii sunt nevoiti sa incalzeasca locuinta aproximativ 5 luni din an. Cei care folosesc gaze scot din buzunar aproximativ 3.000 de lei, in timp ce oamenii care folosesc lemne platesc doar 1.500 de lei pentru a-si incalzi locuinta.

“Suma pe care o economisim este destul de mare, pentru noi 1.500 de lei inseamna ceva”, a adugat Mihaela.

Brailenii sunt disperati de cresterea pretului la gaze, motiv pentru care majoritatea au renuntat pana si la centralele termice in favoarea sobelor cu lemne. De curand, operatorul local de termoficare a anuntat o majorare a pretului pe gigacalorie, dar se pare ca aceasta nu va fi resimtita de populatie. In schimb, vestile nu sunt atat de bune si pentru cei care se incalzesc folosind centrale proprii, o majorare a pretului la gaze fiind asteptata de la inceputul anului viitor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-