Published On: Soare, Dec 30th, 2012

Exclusiv online si offline la cabinet sau domiciliu, prescriptia electronica utilizata de la 1 ianuarie

Share This
Tags

*  Prescriptia electronica va fi utilizata de la 1 ianuarie in exclusivitate atat in format online, cat si offline la cabinet sau la domiciliu, precizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)*

Potrivit CNAS, medicatia inscrisa pe formularele de prescriptie medicala cu regim special pentru medicamente cu si fara contributie personala (formularele autocopiante) se va elibera numai daca acestea au data prescrierii pana in 31 decembrie 2012, inclusiv.

Orice inscris de acest tip cu o data ulterioara nu va fi validat la plata pentru farmacii.

Conform legislatiei in vigoare, toti furnizorii de servicii medicale trebuie sa se alinieze cerintelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice pana la data de 31 decembrie 2012 iar utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala atrage raspunderea persoanelor vinovate, in conformitate cu dispozitiile legale.

“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate au stabilit un serviciu de permanenta-suport suplimentar pentru perioada 29 decembrie 2012 – 03 ianuarie 2013. Se vor oferi informatii primare furnizorilor pentru SIUI-SIPE, se va asigura rezolvarea cat mai prompta a unor eventuale probleme cu certificatele electronice, contractele din SIUI si disfunctionalitatile privind prescriptia electronica (prescriere si eliberare)”, se arata intr-un comunicat de presa. De asemenea, CNAS aminteste ca termenul de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr.1.389/2012 pentru aprobarea Contractului-cadru s-a prelungit pana la data de 28 februarie 2013, insa, acest lucru nu impieteaza utilizarea in exclusivitate a prescriptiei electronice (online sau offline) de la 1 ianuarie 2013.

“Pentru perioada 29 decembrie 2012 – 03 ianuarie 2013 toti prescriptorii (in special spitalele si medicii de familie) trebuie sa preia in sistem propriu un calup suficient de mare de serii si numere de prescriptii electronice (instalate si disponibile pentru prescriere) si sa aiba un numar suficient de mare de prescriptii electronice pretiparite offline la domiciliu (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar si in situatii limita (lipsa curent electric, lipsa internet etc.). Spitalele vor elibera prescriptii electronice in caz ca nu au conexiune internet si pe formulare pretiparite offline la domiciliu’”, se mai arata in comunicatul de presa.

CNAS informeaza ca prescriptiile electronice ”offline la cabinet’” sau “offline la domiciliu” sunt la fel de valabile pentru eliberare ca si cele ‘”online” iar farmaciile sunt obligate sa elibereze medicatia de pe orice varianta a prescriptiei Electronice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-