Published On: vin, Dec 14th, 2012

Educatia lasata de izbeliste, finantarea sistemului de invatamant cu minim 6% din PIB a fost amanata pana in 2014

Share This
Tags

* Guvernul amana din nou, pana in 2014 termenul impus de lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB *

Aceasta cota de finantare nu a fost niciodata alocata sistemului de invatamant de la impunerea prin Legea educatiei a acestei masuri.

Legea educatiei nationale, aprobata la inceputul anului 2011, pervede ca pentru finantarea educatiei nationale este alocat anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor locale, minimum 6% din PIB al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de învatamânt pot obtine si utiliza autonom venituri proprii. Aceeasi lege prevede ca, pentru activitatea de cercetare stiintifica, este alocat anual, din bugetul de stat, minim 1% din PIB-ul anului respectiv.

Legea a fost adoptata in ianuarie 2012 cu un termen de gratie de un an, pana la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul sa asigure educatiei aceasta cota de finantare. Termenul pentru aplicarea masurii a fost amanat de guvernul Boc de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013. De fapt in strategia fiscal bugetara a guvernului de la acel moment se arata ca termenul va fi amanat pana in 2014

O decizie similara este luata în calcul acum si de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor si care prevede ca acest termen va fi din nou amânat, de aceasta data pâna la 1 ianuarie 2014.

Anul trecut, Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou în care arata ca Guvernul încalca prevederile Legii educatiei privind cota de finantare destinata acestui domeniu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-