Published On: joi, Dec 20th, 2012

Dupa mai bine de un an de la moartea artistului, autoritatile locale au in vedere un festival in memoria lui Johnny Raducanu

Share This
Tags

* Rudele raposatului musician se bat pe averea acestuia * Miza o constituie un apartament si aproape 100.000 de lei * Cei doi nepoti ai muzicianului sustin ca nu pot intra in posesia mostenirii, asa ca-si cauta dreptatea in instantta * Pana cand instanta nu stabileste cui ii revin drepturile de autor, nu se poate intreprinde nimic *

In ultima sedinta a Consiliului Judetean a fost propus ca in memoria artistului brailean Johnny Raducanu sa se organizeze un festival. Presedintele CJ-ului, Gheorghe Bunea Stancu si-a exprimat parerea astfel:” Asta e o idee mai veche. Am vrut sa o punem in aplicare dar exista o problema, toate festivalurile sunt organizate de CJ. Am vorbit si cu Maria Puscasu treaba aceasta, am chemat familia dar se cearta momentan pentru mostenirea artistului”, a declarat presedintele CJ Braila.

Directoarea Centrului de Creatie, Maria Puscasu a dezvoltat acest subiect:”Inca nu s-au lamurit problemele de succesiune. Tanara cu care a locuit in ultimii ani Johnny revendica drepturile de autor, chiar sunt unele discutii care nu merita comentate in public. Trebuie facute documente notariale cu privire la aceste drepturi pentru a permite organizarea unui festival. Eu sunt in legatura cu principalii trei mostenitori: o doamna din Barcelona, un tanar nepot din SUA care este dirijor sI un alt nepot din Focsani. Probabil ca lucrurile se vor lamuri in scurt timp”, a precizat Puscasu.

Era convis ca mai are multe de facut, insa la 79 de ani, pe 19 septembrie anul trecut, Johnny Raducanu ne-a parasit. A lasat in urma o parte din istoria jazz-ului, dar si un scandal pe mica lui avere intre rude si femeia care l-a ingrijit.

Lupta se da pe un apartament. Maestrul l-a cumparat cu sapte luni inainte de moarte si intamplarea face ca pe actul de proprietate a trecut-o si pe Mirela Adascalitei, femeia de 38 ani alaturi de care a trait in ultima perioada a vietii sale.

Se pare ca muzicianul se plangea in repetate randuri, chiar inainte ca Mirela sa apara in viata lui, ca familia s-a indepartat de el si ca se simte singur. Cand a aparut in viata lui, Mirela, lector universitar si traducator autorizat de engleza, singuratatea maestrului nu a mai fost atat de…singura. Fratele si nepotii lui Johnny habar nu au nici in ziua de azi cand exact si de unde a aparut aceasta femeie. Iar ei conform legii, in lipsa unui testament, au dreptul la partea lor de avere.

La un an de la moartea sa, cei doi nepoti dar si fratele artistului, Dumitru Cretu, isi vor drepturile.

Muzicianul nu a lasat un testament, insa din certificatul de mostenitor reiese ca familia are dreptul la jumatate din apartament, la banii din conturi, la drepturile de autor, dar si la bunurile din locuinta: tablouri, pianul, hainele si diplomele artistului.

Nepotii sustin ca toate cele patru conturi ale artistului au fost golite. Extrasele bancare arata ca Mirela Adascalitei a scos bani dupa moartea lui Johnny Raducanu, o parte dintre ei chiar in ziua inmormantarii.

Tocmai de aceea, nepotii marelui artist au intentat doua procese: unul pentru bani si unul pentru casa.

Nepotii lui Johnny Raducanu ar putea sa plateasca daune morale de 200.000 de lei deoarece in urma cu ceva vreme au acuzat-o public pe iubita maestrului, Mirela Adascalitei, ca refuza sa le dea partea de mostenirea ce li se cuvine, si au fost dati in judecata de aceasta.

Mirela Adascalitei sustine ca nepotii lui Johnny i-au lezat imaginea prin declaratiile publice facute la adresa sa, prin care au expus faptul ca artistul ar fi murit in conditii suspecte si ca ea ar fi vinovata pentru decesul acestuia, dar si ca ar fi furat banii din contul cantaretului. Astfel, profesoara care i-a fost alaturi marelui maestru in ultimele clipe de viata le cere judecatorilor sa-i oblige pe Antoaneta Cretu, Dumitru Cretu si Vasile Cretu sa nu mai emita opinii despre relatia ei cu marele pianist si sa-i plateasca daune morale de 200.000 de lei.

Ca sa puna capat scandalului creat in jurul mostenirii marelui jazzman Johnny Raducanu, Mirela Adascalitei, a apelat la instanta pentru a imparti cu nepotii artistului casa in care acesta a trait. In cuprinsul cererii de partaj inregistrata la Judecatoria sectorului 2, din Bucuresti, Mirela Adascalitei se arata dispusa ca in urma procesului sa le plateasca nepotilor fostului sau partener de viata o suma de bani pentru ca acestia sa renunte la mostenirea ce li se cuvine dupa decesul unchiului lor. “Clienta mea a ales varianta unui proces din cauza sumelor mult prea mari pe care partea adversa le-a cerut pentru a renunta la cota indiviza ce li se cuvine conform certificatului de mostenitor pe care l-au obtinut. Noi suntem de acord sa le platim o suma, insa la valoarea pe care o va dispune instanta”, a explicat aparatorul Mirelei Adascalitei, avocatul Codrin Cardu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-