Published On: mar, Dec 4th, 2012

Afectiunile oncologice apar de la varste foarte fragede

Share This
Tags

* Sunt rare cazurile in care un pacient cu afectiuni oncologice are sanse de vindecare completa * Durerile din ultima faza a bolii sunt ameliorate doar cu ajutorul morfinei *

Sectia de Oncologie din cadrul Spitalului Judetean Braila monitorizeaza aproximativ 4.000 de persoane cu afectiuni oncologice. Dintre acestia, 2.000 sunt inclusi in Programul National de Oncologie si beneficiaza de cele mai bune tratamente.

“In anul 2012, se trateaza in cadrul Programului National de Oncologie un numar aproximativ de 2.000 de pacienti. Avem un numar de 200 de pacienti pe luna cu foi de internare si 500 la spitalizare de zi. Pana in acest moment am acordat peste 15.000 de consultatii. In medie se inregistreaza un numar de 100-110 cazuri de deces prin cancer lunar. Nu toti pacientii intra in cadrul Programului National, pentru ca multi sunt depasiti din punct de vedere terapeutic si le acordam doar ingrijiri paleative”, a declarat seful Sectiei de Oncologie, Dr. Cosmin Boldeanu.

Pacientii sunt tratati cu medicamente din cadrul programului prin chimioterapie, hormonoterapie si imunoterapie urmand ca in cel mai scurt timp, Spitalul Judetean Braila sa achizitioneze si un accelerator liniar de particule.

“Acesta este un lucru extraordinar pentru comunitate. Avem acces la citostatice de ultima generatie, la molecule scumpe cu aprobare din partea Casei Nationale de Sanatate”, a adaugat seful sectiei de oncologie.

* Pacientii se prezinta la medic in ultimul stadiu de boala *

Pentru ca nu merg periodic la medic pentru control, majoritatea brailenilor cu afectiuni oncologice sunt diagnosticati prea tarziu pentru a mai putea fi salvati.

“Suntem in limitele statisticii. Pentru stadiul 1 si 2 de boala avem sanse de vindecare de 80 la suta. Din pacate, marea majoritate a pacientilor se prezinta cu stadii foarte avansate sau metastatice, cand iti schimbi obiectivele. Nu mai speri la vindecare ci la supravietuire si la ameliorarea calitatii vietii. Un bolnav de cancer metastatic de prostata poate sa traiasca chiar si zece ani, iar altul cu un cancer cu metastaza la pancreas doar cateva luni. In cazul cancerului la rinichi, cu ajutorul moleculelor noi, obtinem supravietuiri spectaculoase de trei ani chiar si in stadiul metastazic. Am un pacient cu metastaza pulmonara si osoasa si merge la serviciu. Ia o pastila pe zi si este asa de trei ani de zile, acesta fiind un lucru incurajator”, a spus Dr. Cosmin Boldeanu.

* Pacientii cu afectiuni oncologice refuza consilierea psihologica *

Educatia pacientilor, a populatiei in general este foarte importanta. Controlul medical este impetuos necesar de la primele semne ale bolii.

“Ar fi buna consilierea psihologica, dar multi dintre pacienti nu accepta acest lucru. Inca mai sunt prejudecati greu de dezradacinat. Daca le propui sa ii trimiti la psiholog zic ca ei nu sunt nebuni. Incercam sa le explicam ca este mai bine sa beneficieze de consultare psihologica dar nu vor”, explica Dr. Cosmin Boldeanu.

Pentru femeile cu varsta de peste 40 de ani este indicata o ecografie si o mamografie pe an, de asemenea si citologia Papanicolau fiind recomandata.

Cele mai dese cazuri de cancer sunt inregistrate in randul femeilor cu localizare la san. In ultimii doi ani s-a observat o crestere a incidentei la varsta. Cu ceva timp in urma, un bolnav de cancer de 40 de ani era ceva rar, acum a devenit ceva obisnuit.

“Am avut o pacienta de 25 de ani cu cancer de colon. Din pacate a fost diagnosticata prea tarziu pentru a mai putea fi salvata. De asemnea, am avut si pacienti de 29 de ani si 30 de ani unde tratamentul a avut rezultat pozitiv”, spune seful sectiei de Oncologie.

* Brailenii au o perceptie gresita in privinta biopsiei *

Cei mai multi din pacientii cu afectiuni oncologice sunt de parere ca biopsia le este daunatoare. Oamenii cred ca stadiul bolii avanseaza din momentul in care este prelevata o mostra din tumora.

“Este un lucru foarte neadevarat si daunator in acelasi timp. Noi nu facem o recomandare daca exista posibilitatea de a i se face rau pacientului. Biopsia este recomandata pentru ca ea pune un diagnostic, iar in functie de acesta se aplica un tratament personalizat. Bazandu-ne exclusive pe imagistica, tomografie si rezonanta, nu este corect sa tratezi un pacient de cancer”, a adaugat in incheiere Cosmin Boldeanu.

Stadiul patru al bolii repezinta pentru pacientii cu afectiuni oncologice o condamnare la moarte sigura. in aceasta faza finala, durerile ingrozitoare pe care pacientul le are pot fi ameliorate doar cu ajutorul morfinei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-