Published On: vin, Dec 28th, 2012

Dezvoltarea telemedicinii in zonele rurale

Share This
Tags

* Ministerul Sanatatii intentioneaza dezvoltarea sistemului de telemedicina, cu sprijinul Agentiei de Dezvoltare a Comertului din Statele Unite ale Americii (USTDA) *

Guvernul Romaniei a aprobat Memorandumul cu tema “aprobarea colaborarii cu Guvernul Statelor Unite ale Americii in domeniul dezvoltarii telemedicinii in zonele rurale si greu accesibile”. In acest document,  Guvernul Romaniei a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea colaborarii cu Guvernul SUA in domeniul telemedicinii si acordul pentru demararea in anul 2013 a analizei posibilitatilor de implementare a recomandarilor unui studiu de fezabilitate rezultat in urma acestei colaborari. In luna septembrie, Ministerul Sanatatii a primit din partea Agentiei Americane pentru Comert si Dezvoltare suma de 422.786 USD pentru implementarea sistemului de telemedicina si telecomunicatii in domeniul asistentei medicale primare in zone rurale, izolate. Acordul de finantare dintre USTDA si MS s-a semnat la sediul Ambasadei USA de catre Duane Butcher, adjunctul sefului Misiunii Diplomatice SUA si dr. Raed Arafat, subsecretar de stat MS.

“Finantarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care sa ne evidentieze imbunatatirile ce se pot aduce asistentei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare in acest sens cu partea americana, mai avem un proiect pilot implementat in zona Deltei Dunarii, care functioneaza de cateva luni si prin care am facut legatura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judetean din Tulcea”, a declarat la acea data subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

Romania are o experienta de 9 ani in dezvoltarea sistemului de telemedicina. Sistemul actual priveste, in special,  relatia dintre ambulantele de urgenta si spitale. Dupa Bucuresti si Tg. Mures, in prezent, in sistemul sanitar se testeaza al treilea nod de telemedicina care este la Iasi si prin care sunt conectate 30 spitale din zona Moldovei. Acest sistem poate fi aplicat, insa, si cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de receptie a datelor medicale din spitalele judetene.

Comentarii

comentariu

About the Author

-