Published On: mar, Dec 18th, 2012

De sarbatori toate se scumpesc, pretul oualor “a sarit calul”

Share This
Tags

* Cum era de asteptat, pretul carnii, a fainei, uleiului si al oualor a crescut * Alimentele principale pe masa de sarbatori vor fi o delicatesa pentru multi dintre Braileni *

Potrivit raportului furnizat de Institutul National de Statistica (INS) inflatia indica o crestere a preturilor in luna noiembrie, fata de luna octombrie, de 0,04 la suta. Cele mai semnificative scumpiri s-au inregistrat la alimente, in timp ce pentru marfurile nealimentare si servicii am avut de-a face cu usoare ieftiniri. In decembrie, pretul unui ou a sarit cu 8 procente mai sus fata de luna noiembrie, ajungand la 0,65 – 0,75 lei, in functie de marime la agentii comerciali si 1 leu la tarani. Comerciantii motiveaza ca:”S-au scumpit cerealele si am fost nevoiti sa crestem si noi pretul oualor. Dar oricum e mai bine decat in februarie, cand le dadeam cu 0,90 lei”, a explicat  Tincuta Baciu, vanzatoare.

Fasolea si cartofii s-au scumpit cu 2,4 la suta fiecare, uleiul cu 1,5 la suta, iar fructele proaspete cu 2,5 procente. S-au ieftinit, in schimb citricele si conservele din fructe. Luna trecuta am platit 9 lei pentru un kilogram de fasole, 1,6 lei pentru cartofi, iar uleiul l-am cumparat cu 8 lei pe litru.

“Daca furnizorii cresc preturile, ne obliga si pe noi sa le ridicam. Anul acesta a fost teroare, au crescut preturile, iar oamenii nu mai cumpara”, a declarat Rodica Vlad, comerciant.

Colac peste pupaza, pana la sfarsitul anului, pe fondul inrautatirii vremii, comerciantii preconizeaza noi scumpiri. Cum vin sarbaorile, aceste scumpiri pica bine pentru comerciantii care au experienta anilor trecuti fiindca in perioada ianuarie-februarie mai scad vanzarile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-