Published On: Soare, Dec 2nd, 2012

De 1 decembrie, brailenii au simtit ca sunt romani

Share This
Tags

* Sarbatoarea Nationala a Romaniei a scos din casa peste 3.000 de braileni * La ceas aniversar autoritatile locale au organizat, ca in fiecare an, manifestari cultural-artistice dedicate acestui eveniment de mare importanta * La ora 10.00, cand a fost stabilit inceperea activitatilor, sala de spectacole a casei tineretului s-a dovedit a fi neincapatoare pentru brailenii veniti, cu mic, cu mare * Seria evenimentelor s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare si depunere de coroane de flori la monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu * Municipalitatea le-a oferit miilor de locuitori o portie de fasole cu carnati si vin fiert *

Inca de la ora 10.00, in dimineata de sambata, 1 decembrie, declarata zi nationala a tuturor romanilor, autoritatile publice locale, alaturi de sute de braileni, au dat startul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Evenimentul s-a desfasurat in sala de spectacole a Casei Tineretului, care s-a dovedit a fi neincapatoare pentru toti cei care au simtit azi nevoia de a-si manifesta spiritul nationalist.

Primul care a sosit a fost Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean, impreuna cu primarul Aurel Simionescu, Acestia s-au antrenat in organizarea evenimentelor dedicate acestei zile, astfel incat brailenii sa simta cu adevarat ca sunt romani si sa fie mandrii de acest lucru.

In sala de spectacol a Casei Tineretului au intrat, pe rand, viceprimarii Doinita Ciocan si Alexandru Danaila, alaturi de ei fiind prezenti vicepresedintele CJ, Florin Mija, prefectul judetului Mihaela Marcu, subprefectul Catalin Ionut Grosu, comandantul Garnizoanei Braila, col. dr. prof. univ. Mircea Vladu, seful Inspectoratului de Jandarmi Judetean, col. Vasile Silion, precum si cadre militare active, in retragere si-n rezerva. Pe langa sutele de braileni, care au venit sa urmareasca spectacolul, si-au facut aparitia si candidatii la alegerile parlamentare. Dintre acestia, putem sa-i enumeram pe: Marian Dragomir, Vasile Varga, Alexandru Nazare, Marian Paul Fusea, Dorin Silviu Petrea, Daniel Mitrofan, senatorul Ion Rotaru, Gabriel Musceleanu si Mariana Nistor.

* Muzica si voia buna, atuurile brailenilor *

Dupa ce Fanfara Militara a Garnizoanei Braila si corul „Armonia” au intonat imnul Romaniei, moment in care tot publicul spectator s-a ridicat in picioare, prefectul judetului, Mihaela Marcu, a dat citire mesajului transmis de primul ministru Victor Ponta: „Ziua Romaniei este in fiecare zi. Pe 1 decembrie sarbatorim insa momentul maxim de afirmare a identitatii, a unitatii, a solidaritatii si al statalitatii noastre. Este ziua in care celebram ceva ce prevede individualitatea ori identitatea celor ce se afla temporar in fruntea statului. Acel ceva este constiinta nationala, adica apartenensa noastra la o comunitate speciala, ce are idealuri si valori comune. 1 decembrie este cea mai potrivita zi pentru a ne uita cu mandrie si recunosstinta pentru a analiza in mod obiectiv prezentul si pentru a privi optimism spre viitorul nostru european. Provocarea noastra, a tuturor romanilor, este ca in perioada urmatoare sa transpunem tot ceea ce este bun in noi si tot ce ne uneste intr-un proiect de tara, in care sa credem cu totii, pentru care sa muncim cu tosii si de rezultatele caruia sa beneficiem cu totii”.

Au urmat interpretari ale Corului „Armonia” si a elevilor de la Liceul de Arta, iar Ansamblul folcloric „Museteanca” din Insuratei a oferit celor prezenti o serie de dansuri populare.

A urmat defilarea Garzii de onoare, alcatuita din militari ai Armatei Romane, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, finalul fiind sustinut de Fanfara Militara a Garnizoanei Braila. Rand pe rand, autoritatile locale au depus coroane de flori la monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu, alaturandu-se si personalitatile politice locale.

* Pentru a reusi, romanii trebuie sa fie uniti *

Dupa ce a anuntat deschiderea servirii fasolei cu carnati, primarul Aurel Simionescu a declarat: „Dupa cum vedeti a fost o zi frumoasa si brailenii au venit in numar foarte mare, in sala de spectacol de la Casa Tineretului, la defilare, la depunerea de coroane, dar si la corturile unde se da fasole. Este voirba de 2.500 de portii si speram sa ajunga la toata lumea. Eu sper ca oamenii sa se bucure in continuare de aceasta zi”.

„Data de 1 decembrie 1918 este Ziua Nationala a Romaniei. Este o zi deosebita pentru toti romanii, este cea mai importanta zi a anului. Iar astazi pentru ca suntem intr-un an in care, dupa parerea mea, am depasit problemele interne, ca si abordare, cam reusit sa indreptam intr-un fel barca economica a Romaniei si suntem la inceputul unui drum ascendent. Asta pentru ca mai sunt multe de facut. Consider ca astazi am reusit sa trezim in inimile romanilor ca intr-un viitor, nu foarte indepartat, lucrurile vor trece pe un fagas normal. Le urez la multi ani brailenilor, tuturor romanilor de pretutindeni. Sa de-a bunul Dumnezeu ca multi romani sa revina in tara, pentru ca impreuna sa facem o Romanie puternica, in care sa ne fie drag sa traim si o Romanie pe care sa o reprezentam cu cinste atat in interior, cat si-n strainatate”, a declarat Gh. Bunea Stancu, presedintele CJ Braila.

La randul sau, subprefectul judetului, Catalin Ionut Grosu, a precizat ca aceasta zi are o conotatie de libertate, desteptaciune, lucruri bune facute pentru neamul romanesc: „Eu as vrea ca mesajul acesta sa fie perceput de toata lumea, in special pentru politicieni, ca a sosit timpul sa ne trezim”.

* Fasolea cu carnatii au fost pe deliciul localnicilor *

In jurul orelor 11.00, in parcarea Palatului Administrativ erau peste 2.500 de persoane, care asteptau cu nerabdare fasolea cu carnati si vinul fiert. In aceasta zona a fost amenajata o scena pe care artistii Casei de Cultura le-au oferit un moment de joc si voie buna brailenilor.

„Ceea ce fac autoritatile locale este un lucru frumos, iar lumea se simte bine mai ales ca vremea de afara este foarte frumoasa. Sunt de parere ca astfel de activitati ar trebui sa fie mai dese, pentru ca asa omul mai este scos din casa”, a declarat Marioara Stoica, braileanca ce astepta cu nerabdare sa-i vina randul pentru a primi portia de fasole cu carnati.

„Actiunile din acesta zi, ca si celelalte care au loc cu prilejul altor ocazii, sunt constructive, educative. Primaria ar trebui sa se implice mai mult in organizarea de astfel de manifestari. Asta pentru ca in ziua de astazi tineretul a pierdut notiunea de istorie. Daca ar fi sa intrebam un tanar despre un anumit moment de glorie al tarii noastre sunt ferm convins ca nu va sti ce replica sa dea. Istoria noastra nu trebuie data uitarii pentru ca multi si-au pierdut vietile pentru ca noi sa avem un trai mai bun”, a spus Marius Pricop, prezent la evenimentele dedicate zilei de1 decembrie.

* Stindardul tarii a fluturat in vant, la ferestrele locuintelor *

Drapelul Romaniei si-a facut aparitia la ferestrele brailenilor. Gestul a demostrat respectul fata de istoria scrisa cu sangele ostasilor romani, care si-au jertfit viata pe campurile de lupta.

Ziua de 1 decembrie 1918 este o zi importanta pentru istoria poporului roman, fiind anul triumfului idealului national, anul incununarii glorioase a lungului sir de lupte, sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. Memorabilele momente din anul 1918 au facut ca jertfa ostasilor romani, in Primul Razboi Mondial, sa nu fi fost zadarnica. La 1 decembrie 1918 clipa de vis privind Marea Unire a principatelor romanesti devenea cea mai miraculoasa realizare a acestui popor.

La aceasta data, in inima Transilvaniei, la Alba Iulia, votul marii adunari nasionale pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, aclamat de o impresionanta adunare populara, incununa celelalte acte de unire de la Chisinau si Cernauti, prin care Basarabia si Bucovina reveneau in hotarele Romaniei.

Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost si va ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti si maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera niciunui om politic, al niciunui guverv sau partid politic, ci este fapta istorica a intregii natiuni romane.

* Suntem mandri ca suntem romani *

Si iata ca acest lucru a fost demonstrat ani la rand de toti romanii, printre ei fiind si brailenii. Inca de vineri, 30 noiembrie, locuitorii urbei noastre, pentru a demonstra celor din jur spriritul nationalist pe care il detin, si-au arborat stindardul romanesc la ferestrele caselor.

„Astazi, pentru ca este ziua Romaniei, consider ca trebuie sa o sarbatorim asa cum se cuvine. Asa ar trebui sa faca fiecare cetatean”, a declarat o angajata a unei farmacii care la intrare, de balustrada, avea agatat tricolorul.

De asemenea, un barbat care locuieste pe strada Rahova ne-a spus ca in fiecare an isi ancoreaza drapelul national in curte, in semn de recunostinta a semenilor sai care s-au jertfit pentru binele poporului.

„In aceasta seara avem de gand sa ne distram pe cinste, familiea mea impreuna cu cativa prieteni apropiati ne vom aduna sa sarbatorim 1 decembrie. Avem programata o petrecere tematica in care toti vom purta culorile drapelului, iar masa va fi una traditionala din fasole si carnati. Bineinteles, nu va lipsi vinul fiert si horele pe acordurile populare”, a zis Petrica Manea.

„Ziua de 1 decembrie este o zi speciala si trebuie tratata si sabatorita ca atare. Este vorba despre iubirea de patrie si de oameni. Traind in aceasta tara, toti oamenii, chiar si brailenii, trebuie sa tina cont de faptul ca este de datoria lor sa se implice,sa faca lucruri bune si frumoase pentru aceasta tara. Sa fie uniti si nicidecum dezbinati. Am ancorat steagul pentru ca eu sunt o nationalista convinsa, iar aceasta zi o sarbatoresc cu inima si cu sufletul. Spun aceste lucruri pentru ca eu nu sunt de acord cu <micile atentii>, adica fasole si carnati care se dau oamenilor. Sarbatoare trebuie sa o avem in suflet nu in stomac, nu trebuie sa ne gandim la ziua de 1 decembrie, ca la un prilej de a manca si de a bea, pentru a ne umple burtile si gata asta inseamna ca suntem nationalisti”, si-a spus pasul Carmen Lepadatu.

Cu toate ca au existat si guri rele care nu s-au aratat multumite de manifestari, brailenii prezenti s-au simtit bine, vremea fiind si ea favorabila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-