Published On: mar, Dec 18th, 2012

Chiar si o singura tigara pe zi dubleaza riscul de moarte subita

Share This
Tags

Femeile care fumeaza putin – inclusiv cele care fumeaza doar o tigara in fiecare zi – prezinta totusi un risc considerabil sporit de a suferi un stop cardiac fatal, sugereaza un studiu amplu, realizat pe mai mult de 100.000 de persoane. Cercetarea a avut in vedere un numar de 101.000 de asistente medicale din SUA, care au fost urmarite de-a lungul a trei decenii. Chiar si cele care fumau putin sau moderat prezentau un risc de doua ori mai mare de a muri subit din cauza unor probleme cardiace, in comparatie cu cele care nu fumasera niciodata. Totusi, in cazul celor care se lasesera de fumat, acest risc scadea semnificativ in cursul a câtiva ani, dupa cum arata rezultatele publicate intr-un jurnal al American Heart Association. In cursul studiului, s-au inregistrat 315 decese subite datorate opririi neasteptate – la o persoana aparent sanatoasa – a batailor inimii.

La oamenii cu vârsta de pâna la 35 de ani, acest lucru se datoreaza, de obicei, unor boli de inima ereditare. Insa la persoanele de peste 35 de ani – asa cum erau majoritatea asistentelor care au participat la studiu – poate fi un semn al bolii coronariene, când arterele cardiace sunt blocate de depozite de grasime. Dintre cele 315 decese subite inregistrate, 75 au avut loc in cazul unor persoane care fumau, alte 148 la femei care fumasera cândva si 128 la persoane care nu fumasera niciodata.

Dupa ce au analizat si contributia altor factori de risc, precum hipertensiunea arteriala, nivelul mare de colesterol si antecedentele familiale de boli cardiace, autorii studiului – cercetatori la Universitatea din Alberta, Canada – au constatat ca femeile care fumau aveau un risc de a muri din aceasta cauza de doua ori mai ridicat decât celelalte participante, chiar in cazul in care consumul lor de tigari era mic sau moderat – intre una si 14 tigari pe zi. In schimb, renuntarea la fumat micsora mult riscul, iar cele care se lasasera de fumat prezentau, 20 de ani mai târziu, un risc identic cu cel al femeilor care nu fumasera niciodata.

Acest studiu, spun autorii sai, arata cât de important este pentru femei sa se lase de fumat, in cazul in care practica acest obicei (sau sa nu se apuce). Toate femeile, nu numai cele care au fost diagnosticate cu o boala cardiaca, beneficiaza de pe urma renuntarii la fumat. Desi recunosc ca renuntarea este dificila, deoarece dependenta de tutun este greu de depasit, oamenii de stiinta ii incurajeaza pe fumatori sa ceara ajutor medical si sa faca tot posibilul pentru a se lasa de fumat, deoarece este cel mai bun lucru pe care il pot face pentru sanatatea inimii lor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-