Published On: joi, Dec 20th, 2012

Cea mai lunga noapte din an, vineri are loc solstitiul de iarna

Share This
Tags

*Vineri, 21 decembrie, are loc solstitiul de iarna, cand vom avea cea mai lunga noapte a anului * Aceasta data marcheaza si inceputul iernii astronomice *

Solstitiul de iarna este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

“Axa polilor Pamantului isi pastreaza, in prima aproximatie, directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66° 33′ fata de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit „ecliptica”, a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstitiului de iarna Soarele se afla deci in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23° 27′ sud fata de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor”, explica Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucuresti.

“La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urca” – tinand cont de latitudinea medie a tarii noastre, de 45° – la numai 21° fata de orizont”, spune Observatorul. Prin urmare, la aceasta data durata zilei este cea mai mica din ani, 8 ore si 50 de minute, iar durata noptii este cea mai mare, avand 16 orei si 10 minute.

In emisfera sudica a Pamantului are loc fenomenul invers, marcand inceputul verii astronomice.

Incepand de pe 21 decembrie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea, pana pe 21 iunie, cand vom avea solstitiul de vara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-