Published On: mar, Dec 18th, 2012

Braila oras martir, au trecut 23 de ani de la Revolutia din 1989

Share This
Tags

* Braila a avut in decembrie 1989 42 de persoane si 99 de raniti * Cea mai mare varsare de sange a avut loc in fata Casei Albe *

Zece din cei 42 de braileni martiri ai Revolutiei din 1989 au fost impuscati in zona blocului Romarta. Alti 15 si-au pierdut viata pe platoul din fata Casei Albe, iar sapte in zona statuii Caporal Musat, dintre care cinci soldati, care se intorceau pe jos dintr-o misiune si care au fost luati drept teroristi de militarii UM 01478, si doi civili. Ceilalti zece eroi martiri au fost impuscati fie cand se deplasau cu masinile pe strada, fie in propriile apartamente din Braila, scotocite de soldatii Armatei Romane si membrii Garzilor Patriotice in cautarea teroristilor.

Braila a fost declarat oras martir, cu 42 de morti si 99 de raniti, cea mai mare varsare de sange avand loc in fata Casei Albe, care a primit ulterior numele de Piata Independentei, cladirea din spatele Palatului Administrativ, respectiv Hotelul Belvedere, purtand si astazi urmele gloantelor trase in decembrie 1989.

Dincolo de aceasta realitate dura sta o imagine de ansamblu de-a dreptul socanta, care se confunda, de fapt, cu cauza varsarilor de sânge care au marcat evenimentele din Braila in decembrie 1989. Soldatii Armatei Române si membrii Garzilor Patriotice au fost pusi sa asigure paza unor cladiri aflate fata in fata fara sa stie unii de existenta celorlalti, ofiterii au dat ordine de foc la microfon, prin statia de amplificare, zeci de blocuri au fost scotocite in cautarea teroristilor, s-au aruncat grenade in lifturi si in subsoluri. Intre 23 si 30 decembrie, militarii din Garnizoana Braila au tras peste 150.000 de cartuse fara sa identifice vreun inamic real.

Comentarii

comentariu

About the Author

-