Published On: mie, Dec 12th, 2012

Atentie sporita la volan, soferii braileni sfatuiti sa nu plece la drum nepregatiti

Share This
Tags

* Luan in calcul avertizarile meteorologice din aceasta perioada, privind racirea accentuata a vremii, caderea de precipitatii sub forma de ninsoare si intensificari ale vantului, politistii braileni le recomanda conducatorilor auto sa circule cu prudenta *

Cum iarna deja si-a facut aparitia de marti seara si strazile au fost acoperite de un strat destul de mare de zapada, politistii rutieri braileni au instituit filtre rutiere pentru verificarea echiparii corespunzatoare a autoturismelor pentru sezonul de iarna si informarea conducatorilor auto cu privire la starea drumurilor. Scopul actiunii consta in desfasurarea, in conditii normale, a traficului rutier si pietonal.

In aceste conditii, politistii Serviciului Rutier Braila atentioneaza ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie, atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. Totodata, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Soferii trebuie sa stie faptul ca pentru neechiparea corespunzatoare risca sa li se retraga certificatul de înmatriculare, iar valoarea sanctiunii contraventionale este de la 630 la 1.470 de lei, adica între 9 si 21 puncte amenda.

* Sfaturi pentru timpul iernatic *

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, politistii braileni adreseaza soferilor o serie de recomandari.

“Conducatorii de autoturisme trebuie sa isi verifice permanent sistemele de dezaburire sau climatizare si iluminare sau semnalizare; sa limiteze, pe cat posibil, deplasarile în afara localitatilor, iar în interiorul acestora sa foloseasca mijloacele de transport în comun. Trebuie utilizate anvelopele de iarna sau lanturile antiderapante, în conditii in care carosabil este acoperit cu zapada, gheata, polei, mazga, în functie de tonajul autovehiculului; sa evite manevrele riscante, accelerarile sau franarile bruste; sa pastreze o distanta suficienta fata de autovehiculul din fata în timpul mersului, pentru evitarea unei eventuale coliziuni; sa acorde atentie sporita pietonilor, care pot circula, uneori, pe carosabil. Sa aiba în vedere si utilajele care deszapezesc drumurile si sa nu parcheze pe strada ori pe traseele de deszapezire, sa curete locul de parcare, pentru ca, în conditiile de ger prognozate pentru perioada imediat urmatoare, curatarea autovehiculului sau a strazii se va face mult mai greu. Soferii trebuie sa se informeze temeinic, înainte de a pleca la un drum mai lung, despre starea de viabilitate a drumurilor publice, sa alimenteze cu combustibil mai mult decat au nevoie, iar în portbagaj sa nu lipseasca lopata, patura, racleta. De asemenea, conducatorii auto trebuie sa dea dovada de spirit civic, în sensul de a ajuta proprietarii eventualelor autovehicule ramase înzapezite sa le repuna în strada; dar si sa fie atenti la indicatiile si recomandarile politistilor rutieri”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila

Comentarii

comentariu

About the Author

-