Published On: joi, Dec 6th, 2012

Atentie ! Folosirea petardelor si a pocnitorilor se pedepseste cu inchisoarea

Share This
Tags

* In ultimii ani, Braila s-a confruntat cu o serie de accidente provocate de folosirea in mod necorespunzator a unor astfel de “obiecte de distractie” *

Ca la fiecare sfarsit de an, sarbatorile de iarna reprezinta o oportunitate de a face bani si de distractie, atat pentru firme, dar si pentru populatie, prin vanzarea de pocnitori, petarde, si toata gama de obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice.

Este bine de stiut insa ca legislatia s-a schimbat, iar mare parte din ceea ce era permis in anii trecuti, incepand cu 1 decembrie 2006 poate reprezenta fie o infractiune, fie o contraventie. Noile prevederi legislative sunt dure si sanctioneaza aspru pe toti cei care nu le respecta, cu inchisoare sau cu o amenda usturatoare.

In ultimii ani, Braila s-a confruntat cu o serie de accidente provocate de folosirea in mod necorespunzator a unor astfel de “obiecte de distractie”. Pe de alta parte folosirea unor astfel de produse ce provoaca zgomot trezea foarte multe nemultumiri din partea brailenilor.

Astfel se interzice persoanelor juridice comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T. 1, T.2, precum si a artificiilor din categoria “obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I. Practic, persoanele fizice nu mai au dreptul sa foloseasca legal decat stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, minisori, inele de foc si sateliti. Sunt interzise cu desavarsire orice obiecte care produc zgomot.

Mai importanta decat scoaterea in afara legii a petardelor si pocnitorilor este insa pedeapsa prevazuta pentru incalcarea legii: “Confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu astfel de produse, precum si a artificiilor din categoria “obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an. In cazul contraventiilor, amenzile se ridica pana la 7500 lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor raspunde parintii, acestia urmand a fi sanctionati cu amenzi intre 100-500 lei.

Totodata, parintii in special trebuie sa manifeste atentie deosebita in ceea ce priveste minorii pentru a evita accidente neplacute, si totodata pentru a nu trece de partea cealalta a legii. Nici amatorii de “senzatii tari” nu sunt lasati deoparte iar in aceasta perioada, a Sarbatorilor de Iarna, Poliția va actiona permanent pentru respectarea legii, iar atunci cand se va constata o incalcare, va fi sanctionata ca atare.

Politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase Braila, impreuna cu politisti de ordine publica vor desfasura actiuni pentru verificarea legalitatii modului de desfasurare a operatiunilor cu articole pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice.

Obiectivele actiunii sunt cresterea nivelului de cunoastere si respectare a legislatiei in domeniu de catre cei care efectueaza operatiuni cu obiecte pirotehnice, prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecinte asupra ordinii si sigurantei publice sau de alta natura (raniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) si, in general, prevenirea, identificarea si sanctionarea faptelor de natura penala si contraventionala la regimul articolelor pirotehnice.

Este interzisa comercializarea articolelor pirotehnice catre persoane cu varsta sub limita prevazuta de lege – 16 ani. Fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 1 an.

Se interzice folosirea obiectelor artizanale de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice  intre orele 24.00 si 06.00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale.

De asemenea sunt intezise si la o distanta mai mica de 50 m de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 m fata de cele cu peste 4 niveluri, la o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze, la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-